BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.400,42
HABER /  DÜNYA

Emeklilik yaşı 72 olacak!

Türkiye'den beter ülkeler de var. Emeklilik yaşı 72'ye çıkarılıyor. Hem de Avrupa'da bir ülkede...

Abone ol İsveç'te hükümetin küçük ortağı Hristiyan Demokrat Parti'nin Yaşlılar ve Toplum Sağlığından Sorumlu Bakanı Maria Larsson, 65 olan emeklilik yaşının 72'ye çıkarılması için önerge hazırlıyor.

Bakan Larsson, Dagens Nyheter gazetesine yaptığı açıklamada, 61 yaşından sonra çalışanların emekli olacakları yaşa kadar yarım gün çalışabileceklerini kaydetti.

Sağlıklı yaşlıların çalışma hayatında daha fazla yer alması gerektiğini belirten Bakan, İsveç'te 2007 yılında 65 ila 70 yaşlarında olan 71 bin kişinin çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Sağlık alanında yapılan araştırmalarda, yaratıcılığın 55 ile 75 yaşlarında doruk noktasına ulaştığının belirlendiğini anımsatan Larsson, emeklilik yaşının 72'ye çıkarılmasıyla bu kişilerin deneyimlerinden daha fazla fayda sağlanacağını söyledi.

Larsson, 61 yaşından sonra düzenlemenin yarım gün ya da haftada 4 gün olarak yapılabileceğini kaydetti.

Bu arada İsveç televizyonu, 23 AB ülkesinde emeklilerin hayat standartlarıyla ilgili yapılan araştırmada, İsveç'in ilk sırada yer aldığını duyurdu. Habere göre, bu sıralamada İsveç'i Avusturya ve Almanya izledi. Litvanya, Estonya ve Yunanistan ise son sıralarda yer aldı.