BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Emekli paşalar endişeli

Emekli orgeneral İ.Hakkı Karadayı, Danıştay'a düzenlenen saldırıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı

Abone ol

Kuleli Askeri Lisesi ve Kandilli Kız Lisesi öğrencileri, Turgut Özakman'ın milli mücadele yıllarını anlattığı ''Şu Çılgın Türkler'' romanından askeri okullara uyarlayarak yazdığı aynı adlı tiyatro eserini sahneledi.

Çengelköy'deki Kuleli Askeri Lisesi'nin Orgeneral Doğu Aktulga Kültür Sitesi'nde sahnelenen oyun öncesi konuşan Okul Komutanı Kurmay Albay İlhan Bölük, Mustafa Kemal Atatürk'ün 125. Doğum Yıldönümü ve
Kültür Haftası çerçevesinde hazırlanan oyunun, Kurtuluş Savaşı'nın zorlu, çetin mücadele yılları ile Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün sonsuz dehasını bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.

Büyük Önder Atatürk'ün doğumunun aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin de müjdesi olduğunu ifade eden Bölük, ''Yeni nesiller, zamana yenilmeyen ve yenilmeyecek bir dehanın açmak için göz nuru ve alın teri döktüğü aydınlık yolun nelere malolduğunu bir an olsun aklından çıkarmayacaklar. Kurtuluş ve yeniden doğuş hikayemizi kanıyla yazanları hiçbir zaman unutmayacak, unutturmayacaklar'' dedi.

Konuşmanın ardından Kuleli Askeri Lisesi ve Kandilli Kız Lisesi öğrencileri, 50 dakikalık oyunu başarıyla sahneledi. Öğrenciler oyunun sonunda 10. Yıl Marşı eşliğinde izleyiciler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

Oyunun ardından, eski Genelkurmay başkanları emekli orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve emekli orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile eski kuvvet komutanları emekli orgeneral Atilla Ateş ve emekli orgeneral
Fikret Boztepe, oyuncular ile oyunun sahnelenmesine teknik destek veren Şehir Tiyatroları ekibine ve görev alan askeri eğitimcilere plaket verdiler.

-KARADAYI VE KIVRIKOĞLU-

Emekli orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, oyun sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, oyunun bugünlere nereden, nasıl ve hangi zorluklardan geçilerek gelindiğini anlattığını belirterek, ''Bu nedenle bizlerin bütün gençliğe bunu olduğu gibi vermemiz lazım ki tarih unutulmasın. Tarih geleceğin aynasıdır'' dedi.

Karadayı, gazetecilerin Danıştay 2. Dairesi'ne yönelik saldırıyla ilgili sorusu üzerine de, ''Çok üzücü bir şey. Rejime yönelik bir saldırıdır, Cumhuriyet'e yönelik bir saldırıdır. Fevkalade üzgünüz, bütün Türk milleti üzgün'' diye konuştu.

Emekli orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu da, Danıştay 2. Dairesi'ne yönelik saldırı sonrası gelişen tepkileri değerlendirerek, şunları kaydetti:

''Bu o gün olan birşey değil. Aşağı yukarı 3-4 yıldır meydana gelen gelişmelerin birikiminin neticesinde halkın, sivil toplum kuruluşlarının tepkisi olarak ortaya çıktı. Tabii bu tepki şiddete dayanmayan bir tepki olması lazım. Sivil toplum örgütleri dünyanın her yerinde hükümetleri, meclisleri belli istikametlere yönlendirme görevini yapıyorlar. Son zamanlardaki türban konusu, laiklik konusunun tartışmaya açılması gibi konular, ayrıca 23 Nisan'daki olaylar, birtakım kadrolaşmalar. Eğitimin ne hale geldiğini hepimiz yakından görüyoruz. Bütün bu olaylar halkta, insanlarda bir gerginlik yarattı. Danıştay'ın verdiği karara karşı da siyasilerin tepkileri oldu. Karar verilmiştir, buna herkes uymak zorundadır. Ama tepkiler oldukça çok ağır olmuştu o zaman. Bütün bunların sonucunda özellikle türban konusunda karar veren dairenin böyle bir saldırıya uğraması tepkilerin artmasına neden oldu.Tabii dileriz ki pek çok kişi bu olaydan ders çıkarsın. Türkiye'nin bu tür gerginliklere tahammülü yoktur. Ama bu tür olaylar devam ederse sanıyorum ki bu tepkiler de devam edecektir.''