BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.388,96
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Emek sineması için Taksim'de eylem

Emek'i geri alıyoruz" sloganıyla bugün gerçekleştirilen eyleme çok sayıda sanatçı destek verdi.

Abone ol

Emek Sineması'nın 2 yıldır kapalı tutulmasını protesto için yapılan eylem, Taksim Tramvay Durağı'nda buluşan çok sayıda kişinin Emek Sineması'na yürümesi ile başladı.

Çok sayıda sanatçının da katıldığı eylem Demirören AVM'nin içinde sürdü. Çok sayıda kişi Demirören AVM'ye girerek "Emek'ten çıkın Demirören'i yıkın" yazılı pankartı alışveriş merkezi içinde açtı.

Emek Sineması iki yıldır kapalı tutuluyor. Sinemanın yıkılarak yeni yapılacak alışveriş merkezinin üst katına kurulmasının planlandığı konuşuluyor.

EMEK'İ GERİ İSTİYORUZ

Emek Sineması'nın önünde bir açıklama yapan sanatçı Meltem Cumbul, "Bugün İstanbul Film Festivali'nin son günü ve yine Emek Sineması'ndan mahrumuz. En yakın sürede Beyoğlu Belediyesi'nin Emek Sineması'nın kazanılmasına destek vermesini ve tekrar açılmasına destek vermesini bekliyoruz. Yine aynı düzende yani restore edilmiş, fuayesi sokağa açılır biçimiyle bizim bildiğimiz Emek Sineması en güzel haliyle kısacası görmek istiyoruz" dedi.

'İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi' adına yapılan açıklama ise şöyle oldu: "Emek Sineması 2 yılı aşkın süredir kapalı. Emek Sineması'nı yıkmak. Yerine tam karşısındaki Demirören AVM gibi dışı tarihi eser çakması, içi alışveriş merkezi bir ucube dikmek istediler. Emek Sineması'nın kalan parçalarını ise alışveriş merkezine hapsetmek istediler. İstanbul'un AVM'ler, rezidanslarla değiştirilen silüeti ile sadece evlerimizi, okullarımızı, sokaklarımızı değil bireysel ve kolektif haklarımızı da kaybediyoruz. Demirören'in kaçak katlarına saklı bir Emek Sineması istemiyoruz. Emek'in restorasyonunun sözlük anlamında olduğu gibi şu an bulunduğu yerde, aslı bozulmadan yapılması gerektiğinde ısrar ediyoruz. Emek'i sermayenin eline bırakmayacağız. AKM gibi sürünmesine, Haydarpaşa Garı gibi yanmaya terk edilmesine izin vermeyeceğiz."

EMEK'E KENDİ KİLİTLERİNİ TAKTILAR

Kalabalık grup daha sonra renkli zincirleri Emek Sineması'nın demirlerle çevrili kapısının üzerine geçirerek, sinemaya kendi kilitlerini taktı ve eylemciler "Anahtarı bizde, gelsinler bizden alsınlar" tepkisinde bulundu. 'İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi' adlı bir grup tarafından organize edilen eylemin sonunda yine aynı grup tarafından hazırlanan bir İstanbul belgeseli gösterildi. Belgesel, eyleme katılanlar tarafından, soğuğa rağmen sokakta, tarihi sinemanın önünde izlendi.