BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Eller klonlar da biz klonlayamaz mıyız?

İnönü üniversitesi hazırlıklara başladı. TÜBİTAK'tan sonra ilk kez bir üniversite gen ve hayvan klonlaması yapacak.

Abone ol

İnönü Üniversitesi Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Merkezinde gen ve hayvan klonlaması yapılması için çalışma başlatıldığı bildirildi.

Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Türköz, Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Çelik'in hazırladığı bir proje doğrultusunda merkezde gen ve hayvan klonlamak istediklerini, TÜBİTAK'tan onay beklediklerini söyledi.

Merkezin altyapı olarak klonlama çalışmalarına uygun olduğunu bildiren Prof. Dr. Türköz, TÜBİTAK'tan izin alındıktan sonra klonlama çalışmalarına başlanacağını ifade etti.

''SİSTEMİ DENEY HAYVANLARINDA
UYGULAYACAĞIZ''


Gen ve hayvan klonlamanın Türkiye'de TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde yapıldığını belirten Prof. Dr. Türköz, şöyle konuştu:

''Doç. Dr. Önder Çelik, yıllarca TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde araştırmalar yaptı. Gen ve hayvan klonlama ile ilgili bir proje hazırladı. Altyapı olarak bunu bizim merkezde yapabiliriz. TÜBİTAK'tan geçirdikten sonra çalışmalara başlayacağız. Gen ve hayvan klonlaması Türkiye'de sadece TÜBİAK Marmara Araştırma Merkezinde yapılıyor. Bu konuda bize yardımcı olabileceklerini söylediler. Bu da bize çok ümit verdi. Klonlama sistemini Malatya'da deney hayvanlarında uygulayacağız. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinden sonra Türkiye'de klonlama yapan tek merkez olacağız.'

''DOKU NAKLİ DE YAPILACAK''

Üniversite hastanelerinde insan üzerinde nakiller yapmadan önce bu işlemin hayvanlar üzerinde gerçekleştirilmesinin önemine işaret eden Prof. Dr. Türköz, Türkiye'de yalnızca İstanbul Üniversitesinde bu yönde bir çalışmanın olduğunu bildirdi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezindeki hekimlerin de yararlanacağı bir merkez olma yolunda ilerlediklerini söyleyen Prof. Dr. Türköz, şöyle devam etti:

''Doku nakli insanlarda uygulanmadan önce bizim merkezimizde hayvanlarda uygulanacak. Burada elde edilecek deneyimle insanda doku nakli yapılacak. Sadece İstanbul Üniversitesinde var olan bu uygulamayı merkezimizde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.''

Hizmet çeşitliliğini artırmak gayreti içinde olduklarını ifade eden Prof. Dr. Türköz, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sadece hayvan üretip satan bir merkez olmaktan çok, bilimsel verilerin çıktığı, gerek hastane çalışanlarına gerek bölgenin insanlarına ve reel ekonomiye katkıda bulunabilir araştırmalarının yapıldığı bir merkez olma hedefindeyiz.

İnönü Üniversitesinde teknopark kurulacağını bildiren Prof. Dr. Türköz, teknopark bölgesinde faaliyet gösterecek ilaç firmalarına katkıda bulunmaya hazır olduklarını söyledi.