BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SAĞLIK

Elektrik matematik becerisini arttırıyo

Beyni yüksek frekanslı elektrikle uyarmanın altı ayda matematik yeteneğini geliştirdiği belirtildi.

Abone ol

Uzmanlar bu yöntemin bazı nörolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılabileceğini söylüyor.

Yapılan bir araştırmada matematik yeteneğinin beyne elektrik verilmesiyle geliştirilebileceği ileri sürüldü. Bilim insanları beyne zarar vermeyecek şekilde kısa süreli elektrik verilmeli yoluyla kişinin aritmetik kapasitesinin artırılabileceğini söylüyor.

Araştırmada gönüllülere beş gün boyunca günde 20 dakika hızlı titreşimli elekrtik akımı verildi. Sonra göüldü ki hesapları çözmede yetenekleri yüzde 28 arttı.

Oxford Üniversitesi uzmanları yüksek frekanslı elektrik akımının beynin matematiksel becerisini artırdığını belirtti. Current Biology dergisinde yer alan araştırmada uzmanlar bu yöntemin nörolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılabileceğini kaydetti.

Transkrandiyal Rastgele Gürültü Uyarısı (TRNS) adı verilen bu teknik beynin hedeflenen bölgesine uygulanıyor. Uzmanların bildirdiğine göre bu teknik kişiye acı vermiyor.

Araştırmada 51 öğrenci iki gruba ayrılarak deney yapıldı. Dr. Roi Cohen Kadosh yaptığı açıklamada "Bizim nöro görüntü sonuçlarımız, TRNS'nin artırılmasının beyindeki etkiyi de artırdığını ve bu bölgenin kendine yetecek oksijen ve besini sağladığını gösteriyor.''

Uzmanlar bu yöntemin ileride klinik olarak ispatlanması için çalışmaları hızlandıracakalrını belirtti.