BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Elçilik önünde Greenpeace eylemi

İki Japon eylemciye destek veren Greenpeace eylemcileri, Japonya Büyükelçiliği önünde eylem yaptı.

Abone ol

Japonya Büyükelçiliği girişinde "aktivizm suç değildir" yazılı bir pankart açan ve ellerinde Toru Suzuki ve Junichi Sato'nun fotoğraflarını taşıyan 7 Greenpeace üyesi büyükelçiliğin kapısına üzerinde adaletin terazisinin olduğu siyah kumaşlar astı.

Grup adına açıklama yapan Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası sorumlusu Banu Dökmecibaşı, Greenpeace olarak Japonya'nın Güney Okyanusu'nda sürdürdüğü balina avcılığı programındaki büyük yolsuzluğu ortaya çıkaran iki Greenpeace eylemcisine verilen, 3 yıla kadar ertelenmiş "1 yıl hapis cezası" kararını kınadıkları kaydederek, "Bu karar kamu yararına yapılan bireysel barışçıl eylem yapma hakkının ihlalidir. Japonya'nın bu tavrı dünyada aktivizm adına ciddi bir sarsıntıdır. Eylemcilerimize verilen hüküm ertelenmiş bile olsa ödedikleri bedel son derece haksızdır" dedi.

Dökmecibaşı, ertelenmiş olsa bile, Junichi Sato ve Toru Suzuki gibi kamu yararı adına vergi mükelleflerinin parası ile finanse edilen balina avcılığı yolsuzluğunu ortaya çıkaran kişilere verilen cezanın adil olmadığını belirterek " Karar, yapılan bir yanlışlığı araştırarak, ortaya çıkaran eylemcilerde tüyler ürpertici bir etki yarattı. Çünkü düşünce ve ifade özgürlüğü uluslararası anlamda koruma altındadır" diye konuştu.
Eylem yapılan basın açıklamasın ardından olaysız sona erdi.