BIST 9.916
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.432,05
HABER /  GÜNCEL

El Kaide'ye üyelik sorusu: İntihar eylemi yapar mısınız?

ABD, El Kaide liderinin saklandığı evde bulunan belge ve mektupları yayımladı. Yayınlanan belgeler arasında, örgüte katılmak isteyenler için bir başvuru formu da var.

Abone ol

ABD, 2011'de Pakistan'da düzenlenen baskında El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in saklandığı evde bulunan bazı belgeleri yayımladı.

Saldırıda ölen bin Ladin'in kaldığı evde bulunduğu belirtilen belgeler, 'Bin Ladin'in Kitaplığı' başlığı altında Ulusal İstihbarat Müdürlüğü'nün web sitesinde yayımlandı.

Amerikalı yetkililer, belgeleri yayınlamadan önce titiz bir şekilde gözden geçirdiklerini belirttiler.

Bunlar arasında bin Ladin'in eşine yazdığı bir mektup ve örgüte katılmak isteyenlerin doldurması gereken bir başvuru formu da bulunuyor.

"Hobileriniz var mı? Hayatınızda hiç bir suçtan mahkum oldunuz mu" gibi normal bir iş başvurusunda sorulabilecek soruların yer aldığı form, daha sonra "Cihat yolunda hedefleriniz nelerdir? İntihar eylemi düzenlemek ister misiniz? Şehit olursanız kime haber verelim?" diye devam ediyor.

ABD'ye saldırı

Mektuplarda ise, bin Ladin'in ABD'ye saldırı düzenlemek konusunda kararlı olduğunu gösteren ifadeler yer alıyor.

2010 tarihli bir mektupta bin Ladin'in, El Kaide'nin Yemen'deki kolundan hükümetle barış yapıp, Amerikan hedeflerine odaklanmalarını istediği belirtiliyor.

Ayrıca 'Fransa'ya Dair Malzemeler' başlığı altında, Fransa'nın askeri, siyasi ve ekonomik durumuna ilişkin akademik çalışmalar ve makaleler görülüyor.

Bulunanlar arasında 'intiharı önleme kılavuzu' olarak nitelenen bir kılavuz, Bob Woodward'ın Obama'nın Savaşları adındaki İngilizce kitap, bazı haritalar ve birkaç video oyunu da var.

Belgeler, 2011'de Abutabad'da bu eve düzenlenen baskında ele geçti.

Yakında başka belgelerin de yayınlanabileceği bildiriliyor.

Ulusal İstihbarat Müdürlüğü'nün web sitesinde yayımlanan belgelerin bir kısmı, daha önce açılan davalarda savcılık tarafından kullanılmıştı.

2012'de baskında ele geçirilen bazı belgeler de West Point Askeri Akademisi tarafından kamuya açıklanmıştı.