BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.408,56
HABER /  DÜNYA

El Kaide vuruyor, Kürtler kaçıyor

El Nusra militanlarıyla PYD arasındaki çatışmalar aralıksız sürüyor.

Abone ol

Suriye'de El Kaide'ye bağlı El Nusra militanlarıyla PKK'nın Suriye kolu olan Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasındaki çatışmalar aralıksız sürüyor.

Kürtlerin temmuzdan bu yana kontrol ettiği Suriye'nin kuzeydoğusundaki Rasulayn kentinde El Kaide militanlarının saldırısı sonucu 18 kişi öldü. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporuna göre cuma başlayıp dün de devam eden çatışmalarda ölenlerin 5'i Kürt militan, 11'i El Kaide militanı ve diğerleri de siviller oldu. Havidar isimli Suriyeli Kürt aktivist, "Çatışmalar nedeniyle siviller Türkiye'ye kaçıyor. Çatışmalar aralıklarla Tel Halaf ve Asfar Neccar bölgelerinde devam ediyor" dedi. Suriye Devlet Televizyonu, muhaliflerin dün Humus'ta çoğu sivil 11 kişiyi öldürdüğünü duyurdu. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü öldürülenlerin 8'inin Hıristiyan olduğunu söyledi. Muhalifler ise ölenlerin rejime bağlı askerler olduğunu öne sürdü. Öte yandan Rasulayn kentindeki çatışmalardan sektiği öne sürülen şarapnel parçalarının Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki iki eve isabet ettiği kaydedildi.

ROKETLERE KARŞI UYGULAMA

Dishad Othman isimli Suriyeli Kürt yazılımcı, kullanıcıların Scud füzelerini atılış zamanlarından itibaren takip edip korunmalarını amaçlayan ve roketlerin hayati tehlike teşkil edip etmediklerine dair de bilgi veren bir telefon uygulaması geliştirdi. "Aymta" adlı uygulama, sisteme kayıtlı olanlara herhangi bir tehlike olduğunda füzenin koordinatları, hedefi ve ne zaman, nereye düşeceğine dair bilgileri e-mail veya sms yoluyla bildirebiliyor.