BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.443,28
HABER /  MEDYA

Ekrem Dumanlı ateş püskürdü!

Zaman gazetesinin tepesindeki isim Ekrem Dumanlı, muhafazakar medyanın "savaş diline" ateş püskürdü.

Abone ol

Ekrem Dumanlı, muhafakazar medyadaki yazarlara "‘Darbe davası’ zanlıları ve mahkûmlarına bu kadar sempati ile yaklaşırken kendi tabanınız sayılan insanlara cadı avı düzenlendiğinde insanların yüzüne nasıl bakacaksınız?" diye sordu.

Dumanlı, seçimlerde oy getirdiğini iddia ettiği ‘darbe davaları’ndaki duruştan vazgeçildiğini yazdı.

Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, bugünkü köşesinde cemaate karşı savaş açmakla suçladığı iktidara yakın duran yazarlara 6 soru sordu.

Herkesi "gıybet" ve "iftiradan" uzak durmaya çağıran Dumanlı, muhafazakar medyadaki sert söylemin Hariciliği, Haşhaşiliği çağrıştırdığını yazdı.

Arınç ve Çiçek'in ılımlı mesajlarını köşesinde paylaşan Dumanlı'ya göre dikenli dile misliyle karşılık vermenin şeytanın tuzağına düşmekle eşdeğer. Dumanlı, herkesi "empati ile kucaklayan özgürlükçü bir dil" inşa etmeye davet etti.

“Siyasal İslamcılar”ın devlet ile imtihanı çok çetin geçiyor" diyen yazar, Devlet denen mekanizmayı gaye haline getirenlerin, “kardeş katli”nden bahsedip fetvalar uydurabileceğini yazdı. 

17 Aralık operasyonu sonrası Ergenekon ve Balyoz davalarına bakışını değiştiren yazarlara çatan Dumanlı, tepki gösterdiği yazarlara sorular sorarak yazısını böyle tamamladı:

1- Bir ‘camia’ya ‘paralel yapı’ der, kanunlara saygı içinde onlarca yıldır faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını devlet karşıtı ilan ederseniz, diğer ‘camia’ları; hatta iktidarın gölgesinde serpilmiş düşünce kuruluşlarını, pek çok hizmete imza atan dernek ve vakıfları bu mevhum suçlamadan nasıl kurtaracaksınız?

2- Bazı insanları ‘paralel yapı’ suçlaması ile delilsiz ispatsız suçlayıp, benzer çalışmalar yapan diğer sivil ‘örgütler’i bugün koruyup kollasanız bile, bir gün bir başka iktidarın aynı zulmü o masum insanlar için kullanmayacağını nasıl temin edeceksiniz?

ÜLKENİN DİRLİĞİNE GÖNÜL VEREN İNSANLARI HAPİSLERE Mİ ATACAKSINIZ?

3- Mahkeme zabıtlarına göre ilk defa ‘paralel devlet’ lafı KCK soruşturmalarında kullanıldı. Şimdi PKK’nın çatısı olan KCK için af ve çıkış yolu arayanlar, hayatlarında hiçbir suça karışmamış ve devlet karşıtı olmamış insanlar hakkında hangi yasa ile ve hangi vicdan ile paralel devlet suçlamasında bulunabilir? KCK’lılar hapishaneden kurtarılırken bu ülkenin birlik ve dirliğine gönül veren insanları hapislere mi atacaksınız?

28 ŞUBAT'TAN FARKI NE OLACAK?

4- Somut suç unsuru ve delili olmadan devlet görevi yapan kişileri istihbarat raporlarıyla fişleyip işlem yaptığınızda bu rejimin adına nasıl demokrasi, sistemin adına nasıl hukuk devleti diyeceksiniz? Böyle keyfî uygulamaların 28 Şubat’tan farkı ne olacak?

KOMPLOLAR ÜZERİNDEN İNSANLARI ZAN ALTINDA BIRAKMAYI KAM VİCDANINA NASIL ANLATACAKSINIZ?

5- Uzun bir zamandan beri övünçle anlatılan ve seçimlerde oy getiren ‘darbe davaları’ndaki duruştan vazgeçiliyor. O kadar ki, daha düne kadar söylemedik laf bırakmadığınız Barolar Birliği Başkanı’na dizdiğiniz methiyeler gerçekten tarihe geçecek (!) mahiyette. ‘Darbe davası’ zanlıları ve mahkûmlarına bu kadar sempati ile yaklaşırken kendi tabanınız sayılan insanlara cadı avı düzenlendiğinde insanların yüzüne nasıl bakacaksınız?

6- Ortada somut bazı suçlamalar varken ve onlarla ilgili tek bir hukukî adım atılmazken, hayalî bir kısım ithamlar ve uluslararası komplolar üzerinden insanları zan altında bırakmayı kamu vicdanına nasıl anlatacaksınız?

Ekrem Dumanlı tüm yazıları