BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,88
ALTIN 2.431,82
HABER /  EKONOMİ

Ekonomistler'den cari açık için olumlu yorum

Ekonomistler bu veri ile cari işlemler açığında en kötünün bu yıl için geride kalmış olabileceğini tahmin ediyor.

Abone ol

Cari işlemler açığı Ocak ayında 4,8 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde düşüş gösterdi. The Wall Street Journal'ın anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 4,9 milyar dolardı. Yıllıklandırılmış cari açık ise 10 ay aranın ardından düşüşe geçti ve 64,9 milyar dolardan 64 milyar düzeyine geriledi. Böylece cari açığın milli gelire oranı yüzde 8 oldu.

Wall Street Journal Türkiye'den Kerim Karakaya'nın haberine göre Ekonomistler bu veri ile cari işlemler açığında en kötünün bu yıl için geride kalmış olabileceğini tahmin ediyor.

Yavaşlayan ekonomi ve iç talep nedeniyle önümüzdeki aylarda açığın düşmeye devam edeceğini kaydeden Odeabank Ekonomisti İnanç Sözer, "Bu yıl cari açıkta en kötünün geride kaldığını söyleyebiliriz. Bundan sonra bir tedirginlik unsuru olacağını sanmıyorum. Bu yıl ekonomide asıl endişe kaynakları büyüme ve enflasyon olacak" dedi. İnanç, cari açığın yılsonunda 49 milyar dolar düzeyine kadar inebileceğini öngördü.

JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci konuya ilişkin yazdığı raporda, zayıflayan iç talep ve artan ihracat sayesinde ekonominin dengelenme sürecine girdiğini belirterek, Mart'tan itibaren iyileşmenin daha görünür hale geleceğini kaydetti.

Hükümet Orta Vadeli Plan'da cari açığın 55,5 milyar dolar, milli gelire oranı ise yüzde 5,9 olmasını hedefliyor.

Ocak'ta 13,4 milyar dolar ihracata karşılık 18,6 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirilirken dış ticaret açığı 5,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Ödemeler dengesinin finansman tarafında ise net hata noksan ve rezerv varlıkların etkisinin yüksek olduğu görüldü. Kaynağı belirsiz para girişini gösteren net hata noksan kalemi Ocak'ta 2,2 milyar dolar fazla verdi. Yıllık net hata noksan hesabı 5,6 milyar dolara ulaştı. Rezerv varlıklarda da büyük düşüş gözlendi. Dolar kurundaki yükselişe karşı Merkez Bankası'nın doğrudan döviz müdahalesinin etkisiyle rezervler 5,8 milyar dolar azaldı. Merkez Bankası, dolar kurunun rekor seviyeye ulaşması üzerine 23 Ocak'ta 3,1 milyar dolarlık doğrudan döviz satışı gerçekleştirmişti.

Finans hesabında Ocak'ta önemli çıkış görüldü. Hisse senetlerinden 319 milyon dolar çıkış yaşanırken, tahvillere 73 milyon dolar ile sınırlı giriş görüldü. Buna karşın bankalardan kaynaklanan yükümlülüklerden dolayı finans hesabı 3,1 milyar dolar açık verdi.

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, son verinin portföy akımlarındaki yavaşlamanın devam ettiğini gösterdiğini buna karşın Merkez Bankası rezervlerindeki azalmanın portföy çıkışlarından değil, yurt içi yerleşiklerin döviz taleplerinden kaynaklandığını belirtti. Bürümcekçi, cari açıktaki daralmanın önümüzdeki aylarda sürmesini ve yılsonunda 53 milyar dolara inmesini beklediğini sözlerine ekledi.