BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Ekonomik kriz bu kez teğet bile geçmeyecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomik krizle ilgili sessisliğini bozdu: Kriz bu kez teğet bile geçmeyecek!

Abone ol

İNTERNETHABER- "Ekonomik kriz bu kez teğet bile geçmeyecek!"

Bu sözler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan.

İlk bakışta kriz uyarısı gibi görünen bu cümle Erdoğan'ın kriz bekleyen çevrelere verdiği bir yanıt niteliğinde.

Türkiye ekonomisinin gidişinden memnun olan Erdoğan'a göre krizle mücadelede tek bir yol var. O da "israf değil, verim ekonomisinden" yana olmak.

Azerbaycan ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalar yapan Erdoğan'a yakın kurmayları olan Bülent Gedikli ve Ali Babacan'ın 'kriz geliyor' uyarıları soruldu.  

Daha önce "Kriz teğet geçti" sözleriyle gündeme oturan Erdoğan, bu kez o sözü söylemedi.

"Biz krize hazırlıklıyız" diyen Erdoğan, "Bu defa pek teğet geçeceğe benzemiyor" dedi ve ekledi:

"Türkiye ekonomisi bugün daha güçlü. Herkes mümkün olduğunca şuna dikkat etmeli:

İsraf ekonomisi mi, verim ekonomisi mi?

İsraf ekonomisiyle hareket etmezsek, verim ekonomisinin safında devam edersek kimse endişe etmesin. Bugün güçlüysek bunun nedeni kamu harcamalarında yaptığmız tasarruflardır."

TÜRK LİRASI'NDA ORTALAMAYI BULACAĞIZ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'deki cari açığa dikkat çektiği açıklaması ve Türk Lirası'nın son dönende değer kaybetmesiyle ilgili ise Erdoğan net konuştu:

"Bir, iki yıl önce TL'nin değer kazanmasından rahatsız olan birçok çevre vardı. Şimdi değer kaybından rahatsız oluyorlar. Kimse merak etmesin! Biz onun ortasını bulacağız."

EKONOMİSTLER DE ERDOĞAN'LA AYNI FİKİRDE

Büyük bir kriz bekleyemen Erdoğan'a ekonomistlerden de deste var. Kriz geliyor uyarılarının temeli olmadığını söyleyen uzmanlara göre, Türkiye'yi 'durgunluk' bekliyor.

Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan ve ekonomi yazarlarından Deniz Gökçe Türkiye'nin ekonomik kriz tehlikesi altında olmadığını ancak uzun süreli bir ekonomik durgunluğun yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Akşam'a konuşan Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan ve ekonomi yazarlarından Deniz Gökçe ekonomik kriz söylentilerini değerlendirdi.

Artık krizin yapısının değiştiğini ve sorunun reel sektöre kaydığını söyleyen Prof. Yeldan, '2001'deki gibi spektaküler bir kriz değil ama uzun süreli durgunluk tehlikesi var. Bu daha riskli. Diğerinde yere çarpıp yükselmek mümkün olabilirdi' dedi.

Yeldan, ekonomik durgunluktan en çok etkilenecek ülkenin de Türkiye olacağına dikkat çekti.

KRİZ EDEBİYATI YAPMAYIN

 Ekonomi yazarı Deniz Gökçe de hükümet kanadından gelen kriz uyarılarına sert tepki gösterdi.

"Konuşmadan önce herkes biraz düşünsün. Türk ekonomisinin yavaşlaması gerekiyordu, yavaşlıyor. Edebiyatı bırakın. Çünkü gündemde kriz falan yok. Türkiye beklentilerle çöken bir ülke. Ne hükümet ne de muhalefet 'kriz edebiyatı' yapmalı. Çünkü dış krizden bahsedildiğinde bile vatandaş iç kriz anlıyor ve dövize koşuyor. Piyasaların durumu 'kan kokusu almış çakal' gibi. Çakallara fırsat vermeyelim! Çünkü gündemde kriz yok!