BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Ekonomi dünyası bugün bunları konuştu!

Türkiye ve dünyada öne çıkan ekonomi ve finans haberlerini sizler için derledik.

Abone ol

Piyasadaki kağıt para miktarını gösteren emisyon hacmi daraldı. Bir önceki gün emisyon hacmi 53 milyar 630 milyon bin lira düzeyindeydi.

Piyasadaki miktarını gösteren emisyon hacmi dün bir önceki güne göre 547 milyon 617,03 bin azalarak, 53 milyar 83 milyon 309,69 bin oldu. Merkez Bankası verilerine göre, emisyon hacmi 19 Mart Pazartesi günü 53 milyar 630 milyon 926,72 bin düzeyindeydi.

Bu arada, dün interbank işlemleriyle piyasaya 17 milyon 245 bin verilirken, açık işlemleriyle 4 milyon 412 bin piyasadan çekildi.

 

BORSALAR TEK ÇATI ALTINDA TOPLANACAK MI?

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...

 [PAGE]

İZTB ve VOB Yönetim Kurulu Başkanı Kestelli ile İMKB Başkanı Turhan buluşuyor. VOB'un İzmir'den İstanbul'a taşınması projesi masaya yatırılacak.

İMKB Başkanı İbrahim Turhan'ın İzmir Ticaret Borsası (İZTB) tarafından 9 Nisan'da İzmir'de organize edilen ''Borsa Söyleşileri'' toplantısına katılacağı bildirildi. Toplantıda iki arasında yaşanan tartışmaların ve VOB'un geleceğine yönelik öngörülerin de tartışılmasının beklendiği kaydedildi. İZTB ve VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli AA muhabirine yaptığı açıklamada, İMKB'nin İzmirli Başkanı İbrahim Turhan'ın İZTB'nin 120. yıl etkinlikleri kapsamında düzenledikleri ''Borsa Söyleşileri''nin konuğu olacağını belirtti.

Turhan'ın İMKB Başkanlığı görevine geldikten sonra ilk kez konukları olacağını kaydeden Kestelli, toplantıda finans piyasalarının geleceği hakkındaki öngörülerin de konuşulacağını kaydetti.

Kestelli şöyle konuştu:

''Geçen yıl borsamızın 120. yıldönümü etkinlikleri kapsamında başlattığımız ''Borsa Söyleşileri''ni İMKB'nin yeni başkanı İbrahim Turhan ile devam ettirme kararı aldık. İzmir iş dünyası temsilcileri ve kanaat önderlerinin katılımıyla düzenlenecek bu toplantının keyifli ve aydınlatıcı bir olacağını düşünüyorum. Toplantıda Turan'ın finans piyasalarının geleceği hakkındaki öngörülerini de dinleme fırsatı bulacağımızı tahmin ediyorum.''

İzmir iş dünyası tepki göstermişti

Bu arada, İzmir iş dünyası, Turhan'ın katılacağı Borsa Söyleşileri'nin VOB-İMKB çekişmesinde kritik bir buluşma olacağını öngörüyor.

VOB'da yüzde 18 ile TOBB'dan sonra ikinci büyük ortak olan İMKB'de son dönemdeki yeniden yapılandırılma çalışmaları kapsamında VOB'daki İMKB payının artırılarak iki kurumun tek çatı altında toplanması yönündeki öneriler gündeme gelmişti.

İzmir'de iş dünyası temsilcileri ve yerel idareciler, VOB'un İzmir'den İstanbul'a taşınmasını öngören çalışmalara sert tepki göstermişti.

İki arasında tek hisseye dayalı vadeli işlem sözleşmeleri, opsiyon işlemleri gibi yeni girişimler de tartışmalara neden olmuştu.

 

ALTININ İNTİKAMI KORKUNÇ OLACAK MI?

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE] 

SPK Başkanı Vedat Akgiray'ın hedefinde mücevher ve altını sermaye piyasası aracı yapmak var. Peki bu mümkün mü?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray ''Altın ve mücevher sektöründe bize düşen vazife ve diğer kıymetli taşlarımızı sermaye piyasası aracı haline dönüştürmektir. Türkiye'de İstanbul finans merkezi hedefimize ve 2020'li yıllara koşarken bunu da yaparsak süper olmuş olur'' dedi.Akgiray, İstanbul Altın ve Mücevher Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, ve mücevher ile kurum olarak direkt ilgilerinin bulunmadığını belirterek, ''Eskiden 'cebinizde varsa, bu bereket işaretidir' denilirdi. Altın, dünyanın her yerinde geçerli bir akçedir'' diye konuştu.

Altının, 1700 yılların başlarından 1970'lerin sonuna kadar satın alma gücü ile ilgili çalışma yaptıklarını ifade eden Akgiray, 200 yılı aşkın süreçte altının satın alma gücünün sabit olduğunu gördüklerini kaydetti.

Akgiray, 1970'lerin sonlarına doğru bir iniş çıkış yaptığını ve günümüzde değerinin ne olduğunun görüldüğünü anlatarak, ''Bir toplantıda karşılaştığım, Dünya Altın Konseyi Başkanı 'altın unutuldu, ama intikamı korkunç olacak' demişti. Altının birçok özelliği var. Sermaye piyasacıları olarak ülkemizin kalkınması için kullanamazsak, demek ki bir şey yapmıyoruz. Tasarruf ihtiyacından bahsediyoruz. Altını niye yastık altında biriktiriyoruz? Ne artıyor, ne büyüyor...'' şeklinde konuştu.

Türk Devleti'nin altına özel bir önem verdiğinin görüldüğünü belirten Akgiray, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Vatandaş tutsun ama evde değil, bankada tutsun. Onun karşılığı paraya çevrilmiş enstrümanla ortaya çıksın. Üstelik bankalar ile biraz getiri de veriyor. Evde dursa bu getiri sıfır. Altın sizin olsun ama bırakın sektör ve tüccarımız kullansın. Altın ve mücevher sektöründe bize düşen vazife, ve diğer kıymetli taşlarımızı sermaye piyasası aracı haline dönüştürmektir. Türkiye'de İstanbul finans merkezi hedefimize ve 2020'li yıllara koşarken bunu da yaparsak süper olmuş olur.''

 

DİKKAT! BU ARAÇLARIN VERGİSİ DÜŞECEK!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE] 

Vergi sisteminin değişmesiyle bazı araçların vergileri düşerken bazılarının vergisi artacak. Peki hangi araçların vergisi düşecek?

Yeni sistemde çarpıklık giderilerek yaşlı otonun vergisi artırılırken çevreci araçların vergisi düşürülecek. Teşviklerle ömrünü doldurmuş araçların trafikten çekilmesi sağlanacak. Bakan Yıldız, "Çevre dostu aracın az ödeyeceği, çevreyi kirletenden daha çok alınacağı yeni bir sistem geliyor" dedi.


Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan halen faaliyette olan 16 milyonluk araç piyasasına kritik bir uyarısı geldi. Bakan Yıldız, çevre dostu araçtan az, çevreyi daha çok kirletenden daha fazla alınacağı bir sistem kurgulandığını söyledi. Bunu Şubat ayında yayınlanan Enerji Verimliği Strateji Belgesi'nde de bir politika kararı olarak ortaya koyduklarını vurgulayan Bakan Yıldız, bu önlemin belgede öngörülen süre içinde hayata geçirileceğini belirtti.

Vatan gazetesinin haberine göre; Enerji Bakanı Yıldız, bu uyarıyı dün katıldığı Limak Enerji ve Kalkınma Bankası enerji verimliliği kredi anlaşması töreninde yaptı. Yıldız, enerji verimliliği konusuna büyük önem verdiklerini ve bu kapsamda Şubat ayında Enerji Verimliliği Strateji Belgesi'ni yayımladıklarını vurgulayarak, "16 milyon aracın harcadığı petrol türevi enerji sektöründe kullanılan petrol türevinden daha fazla. Strateji Belgesi'yle çevre dostu aracın az ödeyeceği, çevreyi çok kirletenden daha çok alınacağı bir sistem kurgulanıyor. Bu konuda hükümette tüm bakanlıklarla birlikte ortak bir dil kurduk" diye konuştu.

Bakan Yıldız'ın dikkat çektiği 2012-2023 yıllarını kapsayan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi atılacak adımı şöyle anlatıyor: "Emisyon seviyesi düşük çevre dostu (yürürlükteki tip onayı mevzuatına uygun) küçük motor hacimli, yakıt pilli veya elektrikli hibrit araçların özendirilmesi ve ekonomik ömrünü doldurmuş araçların kademeli olarak trafikten çekilmesi. Mevzuat revizyonu ile Bakanlık ve Maliye Bakanlığı işbirliği ile yapılacak düzenleyici etki analizi sonuçlarına bağlı olarak ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek kriterler çerçevesinde, Avrupa Birliği ve OECD'ye üye ülkelerdeki uygulamalar dikkate alınarak, taşıt araçlarında çevreci vergileme rejimine geçilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Maliye Bakanlığı'nın sorumluluğunda yürüyecek bu eylemle ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonuyla yürütülecek."

24 ay içinde devrede Belgede eylemin tamamlanma süresi 24 ay olarak belirlendi. Bu konuda belgede, "İlgili kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı hazırlıkları ve mevcut kanunlar çerçevesinde yapılabilecek ikincil mevzuat düzenlemeleri için belgenin yayım tarihinden itibaren 24 ay içinde yapılacaktır" ifadeleri yer aldı.
Söz konusu kararın içeriğiyle ilgili bakanlık yetkilileri şu bilgileri verdi:
"Uygulamanın 2 yönü olacak. İlk yönü, ekonomik ömrünü doldurmuş araçların trafikten çekilmesi sağlanacak. Bu kapsamda sahiplerine bu araçları trafikten çekmeleri ve yerine yeni olmaları halinde teşviği sağlanacak. İkinci yönü ise Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin sil baştan düzenlenmesi olacak. Buna göre halen yeni araçtan daha yüksek, eski araçtan daha düşük alan sistem, tersine çevrilerek, eski araç kullananlara daha yüksek, yeni araç kullananlara daha düşük MTV uygulanacak. Böylece MTV oranları, şimdiki gibi eski araçlardan yeni araçlara doğru artarak değil, azalarak gidecek.
Dizelin vergisi artacak Araçlarda dizel-benzinli ayrımı da yapılacak. Dizel araçlara daha yüksek oranlı uygulanması üzerinde çalışılıyor. Bununla ilgili yasaları başta olmak üzere mevzuatın yeniden yazılması için gereken süre başladı. Bu yasal düzenlemelerin tamamı 2014 Şubat ayına kadar tamamlanmış olacak.
Fabrika bacasından yılda 1.2 milyar kwh enerji tasarruf edilecek LİMAK Çimento, alanındaki ilk enerji verimliliği kredi anlaşmasını Türkiye Kalkınma Bankası ile imzaladı. Limak Çimento, Ankara ve Trakya tesislerindeki enerji verimliliklerinde kullanılmak üzere 2 yıl geri ödemesiz, toplam 12 yıl vadeli 38 milyon 250 bin euro kredi kullanacak.
Limak Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Türkiye'de ilk defa bir çimento fabrikası bu tür bir enerji verimliliği kredisi kullanıyor. Söz konusu yatırımların tamamlanması ile 40 MW kurulu güce sahip bir hidroelektrik santralin bir yıllık enerji tasarrufunu sağlamış olacağız. Türkiye'deki tüm çimento fabrikalarına döner fırınlarından çıkan atık ısıların geri kazanımı gerçekleştirilirse, yılda 1.2 milyar kwh enerji tasarrufu sağlanacak" dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'de enerji fiyatları yüksek olduğu için doğal olarak verimliliği teşvik edici bir yapı bulunduğunu kaydetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da şunları kaydetti: "Bu anlaşma bütün çimento fabrika fabrikalarına örnek olacak nitelikte. Sözleşmenin doğalgaz karşılığı yalnızca 400 milyon metreküp civarında. Günlük doğalgaz tüketimimiz dün 138 milyon metreküp oldu. Bu rakam soğuğun en sert olduğu zaman 192 milyon metreküpe kadar çıktı."

 

ALTIN YATIRIMCISINI ÜZMEYE DEVAM EDİYOR!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...
 [PAGE]

İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı ne kadar? Kapalıçarşı'da altın türlerinin, önceki kapanış ve bugün açılış fiyatları şöyle:

İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 9650 lira Cumhuriyet Altının satış fiyatı ise 650,00 oldu.İstanbul Kapalıçarşı'da alınıp satılan türlerinin, önceki kapanış ve bugün açılış fiyatları (TL) şöyle:

24 Ayar Külçe Altın (Gr.) 96,65 97,00 96,15 96,50
Cumhuriyet Ata Lira 643,00 651,00 642,00 650,00
22 Ayar Bilezik (Gr.) 87,95 94,60 87,50 94,10
Lira Ziynet 622,00 635,00 618,00 635,00
Yarım Ziynet 310,00 320,00 310,00 320,00
Çeyrek Ziynet 155,00 160,00 155,00 160,00

CEPTEN SMS TACİZİNE CEZA GELİYOR!

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE] 

Alt komisyonunda görüşmeleri devam eden Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nda önemli düzenlemeler var.

TBMM Sanayi Ticaret Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu alt komisyonunda görüşmeleri devam eden Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı (e-ticaret) her yıl yüzde 100'den fazla büyüyen e-ticaret alanıyla ilgili önemli düzenlemeler içeriyor.

Tasarıyı hazırlayan akademisyenlerden Prof. Dr. Tekin Memiş, tasarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Elektronik ticareti yapan gerçek ve tüzel kişilerin kim olduğu ve onlara nasıl ulaşılacağı artık internet sitelerinde açıkça yer alacak. Kimse arkasında kimin olduğunu bilmediği sitelerden alışveriş yapmayacak. Tüketici siparişin verilmesi aşamasında kargo ve vergiler de dahil kendisinden çıkacak her türlü parayı bilecek. Firmalar müşterilerinin iletişim bilgilerinin korunmasından da sorumlu olacak ve taraflar arasındaki sözleşmeler ortamda saklanabilecek."

Tüketiciye ileti isteyip istemediği sorulacak

Kendisi de dahil vatandaşların mail adreslerinin ve cep telefonu numaralarının ilgili ilgisiz birçok kişide olabildiğini, şimdiye kadar bu nedenle birçok reklam ve iletisine maruz kaldığını aktaran Memiş, "Düzenlemeyle istenmeyen reklamlar artık cep telefonumuza ve mail kutumuza düşmeyecek. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren daha önce bize ileti gönderen firmalar yeni düzende ileti isteyip istemediğimize dair tercihimizi soracak. Yasadan sonra herhangi bir alışveriş ya da başvuru nedeniyle iletişim bilgilerimizi edinenler ise reklam ve içerikli ileti isteyip istemediğimize dair sözleşmeye soru ekleyecek. Mesela aldığınız beyaz eşyanın yeni modeliyle ilgili iletiyi sizden izin almamışsa gönderemeyecek. Tüketicilere istemediği halde reklam ve içerikli SMS veya mail gönderenlere uygulanacak" diye konuştu.

 

MERKEZ BANKASI ENFLASYONU İNDİREBİLECEK Mİ?

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE] 

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon açısından kontrollü parasal sıkılaştırmaya devam edeceklerini bildirdi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı sermaye akımlarında iyileşme olduğunu bankaların daha iyi borçlanabildiğini kaydetti. ''Enflasyonu düşürmek için ne gerekirse yapacak Merkez Bankası. Bunu yaparken sektörüne hasar vermeyecek'' dedi

 

TÜRKİYE İRAN'A YAPTIRIM UYGULAYACAK MI?

HABERİ OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE] 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, İran'a yaptırımlar konusunda ABD'nin tutumunu eleştirdi. Bakın Taner Yıldız neler dedi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız İran'a uygulanacak yaptırımlar konusunda ABD'nin 11 ülkeye istisna vermesiyle ilgili olarak ''Türkiye'nin listede bulunmuyor olması, olmayacağı anlamına gelmez, şu anda bu görüşmeler şirketler düzeyinde devam ediyor'' dedi.

Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''ABD'den dün bir açıklama geldi, İran'a uygulanacak yaptırımlarla ilgili 11 ülkeye istisna verdi, fakat Türkiye'ye istisna gelmedi, bu konuda bir değerlendirmeniz olacak mı?'' sorusuna Bakan Yıldız, ''Türkiye'nin listede bulunmuyor olması, olmayacağı anlamına gelmez, şu anda bu görüşmeler şirketler düzeyinde devam ediyor'' yanıtını verdi.

Hindistan, Çin, Türkiye, Güney Kore gibi büyük tüketici ülkelerin içerisinde İran'dan 9 milyon ton alan tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çeken Yıldız, şunları söyledi:

''Özelleştirdiğimiz TÜPRAŞ kanalıyla bu ham alınıyor. Türkiye'nin arz güvenliği en önemli konudur, tabii ki şirketlerin görüşmeleri devam ediyor. Yani biz ham petrolle alakalı tedariklerimizi nihayetlendirmeden, buradan gelen azalacaktır, çoğalacaktır yorumunu yapmamız çok doğru değil. Bizim öncelikle bu tedariki yapmamız lazım. İthalatta ülkelerin çeşitlendirilmesi konusunda Suudi Arabistan, Libya gibi farklı ülkelerle görüşmelerimiz oluyor. Doğalgazda bunların 6-7'ye, ham petrolde 13'e, 14'e, 15'e çıkarılması gayet normal ve tabii.''

Bakan Yıldız, kontrat sonuna kadar TÜPRAŞ'ın İran'dan alımlarına devam edeceğini, yerine herhangi bir şey ikame edilmeden de bunun nihayetlendirilmesinin zaten söz konusu olmadığını vurguladı.

Suudi Arabistanlı bakanla görüşme

Suudi Arabistan Petrol Bakan Yardımcısı Prens Abdulaziz Bin Salman ile sabah saatlerinde bir görüşme yaptığını hatırlatan Bakan Yıldız, görüşmede, hem bölgedeki hem de uluslararası arenadaki ham ve doğalgaz ticaretiyle alakalı son gelişmeleri detaylı şekilde değerlendirdiklerini söyledi.

Önümüzdeki hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte önce Güney Kore'ye sonra da İran'a bir seyahatleri olacağını kaydeden Yıldız, ''Onun öncesinde bu değerlendirmeleri yapmak çok iyi oldu'' dedi.

Artan fiyatları nedeniyle hükümetin akaryakıtta vergi oranlarını düşürmek için bir çalışma yapıp yapmadığının sorulması üzerine Yıldız, vergi konusundaki çalışmaların Maliye Bakanlığı'nın görev alanı içerisinde olduğunu bildirdi.

Venezuela ile karşılığı konut

Venezuela ile karşılığı konut yapımı konusunda çalışmaların devam ettiğini de belirten Yıldız, ''Bir protokol imzaladık, belli yaptırımları olan bir protokol. Bildiğiniz gibi petrokok ticareti karşılığında konut yapılacak. Çalışma tamamlanmadığı için henüz bütün detaylarını paylaşmıyoruz. Ama özellikle ticaretin ön planda bulunduğu ve finansının yine konutta kullanılabileceği bir yapı oluşturmaya gayret ediyoruz'' dedi.

BOTAŞ Genel Müdürünün görevden alınması

BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel'in görevden alınmasının hatırlatılması üzerine Yıldız, kuruluşlarda zaman zaman görev değişimi olabildiğini belirterek, ''Şu ana kadar yaptığı çalışmalardan dolayı kendisine teşekkür ediyoruz. Ama bu bir bayrak yarışı, bundan sonra onu bir başka arkadaşımız götürecektir. Bu benim için de geçerli, diğer arkadaşlarım için de geçerli'' diye konuştu.

Nisan'da ve doğalgaza zam gelip gelmeyeceği yönündeki sorular üzerine de Taner Yıldız, bu konuları artık ''bir toto şekline dönüştürmemek'' gerektiğini, serbest piyasa gerçeklerine göre gereğinin yapılacağını bildirdi.