BIST 9.974
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.429,08
HABER /  DÜNYA

Ekmek mücadelesi okula engel oldu

Mardin’in Derik ilçesinden Adana’ya gelerek mangal kömürü yapımında çalışan Söylemez çiftinin 8 yaşındaki oğlu, ailesi çalıştığı için okula ...

Abone ol

Mardin’in Derik ilçesinden Adana’ya gelerek mangal kömürü yapımında çalışan Söylemez çiftinin 8 yaşındaki oğlu, ailesi çalıştığı için okula başlayamadı.
Mardin’in Derik ilçesinden Adana’ya gelerek mangal kömürü yapımında çalışan Adalet (35) ve Zeki Söylemez (37) çiftinin çocukları Hatip (8), ailesi çalıştığı için okula başlayamadı. 2. sınıfa gitmesi gerekirken geçen yıl da devamsızlıktan kalan Hatip, bu yıl yine okula gidemedi. Sağlıksız bir ortamda anne ve babalarına yardım eden Söylemez çiftinin iki çocuğu, mangal kömürünün yapıldığı yerde kömürün tozunu yutarak yaşamak zorunda kalıyor. 6 ay boyunca, akşama kadar meşe odunlarını mangal kömürü yapmak için çalışıp daha sonra memleketlerine dönen Söylemez çifti de, çocuklarına kış boyu yetecek parayı kazanmak için mücadele veriyor.

"OĞLUMU OKUTMAK İSTİYORUM AMA ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ"
Anne Söylemez çok zor şartlar altında çalıştıklarını belirterek, "Akşama kadar kömürün, zehrin içinde çalışmak zorunda kalıyoruz. 6 ay burada böyle çalışıp kazandığımız parayı memlekete gidip 6 ay boyunca yiyoruz. Eşimle birlikte çalışıyorum, o nedenle iki çocuğum da yanımda kalıyor" dedi.
Kendisinin ve eşinin hiç okula gitmediğini anlatan Söylemez, "8 yaşındaki oğlumun bugün okula gitmesi gerekiyor ancak biz burada olduğumuz için okula gidemeyecek. Geçen yıl da okulda çok devamsızlık yaptığı için 2. sınıfa geçemedi. Bu yıl da okula en erken 1 ay sonra gider. Çünkü bizim işimiz o zaman ancak biter. Yapacak bir şey yok buna mecburuz. Çünkü evimizi geçindirmek için para kazanmamız lazım" diye konuştu.
Yüzü is içinde kalan Hatip Söylemez ise, okula gitmek istediğini utanarak söyleyemezken, okulun adını duyduğunda gözleri doldu.
(İHA)