BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  SAĞLIK

Egzamanın çaresi köpeklerde!

Köpekte bulunan bir genin egzama tedavisi için umut olabileceği belirtildi.

Abone ol

Uzmanlar köpekte tespit edilen bu genin deri hastalıklarının iyileşmesinde etkili olduğunu söyledi.

facebook twitter google + digg e-posta yazdır Egzama hastalığının tedavisi köpek geninde saklı. Bilim insanları egzamayla bağlantılı olarak köpekte tespit ettikleri bir genin ileride bir gün insanların deris hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini ifade etti.

Yapılan çalışmada köpeklerde egzamayla bağlantılı bir gen tespit edildi. Egzama hastaları ki bunlar ister köpek olsun ister insan, polen, ev böceği ve bazı yiyecekler gibi alerjenlerden çok kolay rahatsızlık duyuyor. Bu rahatsızlık kaşıntı, cildi çizme ve ciltte lekelerin oluşmasına sebep olabiliyor. Bu da kişiyi enfeksiyona karşı savunmasız yapıyor.

Köpeklerin DNA'sını inceleyen uzmanlar egzama ile ilgili bir gen bölgesi buldu. PKP-2 adı verilen bu gen cildi onarmak ve şekil vermeye yarayan bir protein üretiyor. Uzmanlara göre araştırmada ortaya çıkan bulgular, anormal cilt bariyerinin egzama için bir risk faktörü olduğunu gösteriyor.

Araştırmaya öncülük eden İsveç'teki Uppsala Üniversitesi'nden Katarina Tengvall "Evcil hayvan sahiplerinin yardımıyla sağlıklı ve hasta hayvanlardan nadir DNA yapıları topladık. Bunlar bize atopik dermatik genetiğini kavramamıza yardımcı oldu" dedi.

PLoS Genetics dergisinde yayımlanan araştırmada elde edilen bulgular hastalığın daha iyi anlaşılmasına, yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine kapı açacak olması açısından önemli olduğu belirtildi.

Egzama insanların yüzde 30'unu, köpeklerin ise yüzde 10'unu etkiliyor. Safkan Alman çoban köpeği egzamaya daha yatkınlar çünkü seçkin bir beslenme alışkanlıkları var. Araştırmada köpeklerden alınan DNA örenkleri insandan alınan örneklerle karşılaştırıldı. Uzmanlar insan ve köpek egzamalarının birbirine benzer olduğuna dikkat çekerek tespit edilen genin insandaki egzama tedavisi için bir umut ışığı olabileceğini belirtti.