BIST 10.304
DOLAR 32,27
EURO 34,68
ALTIN 2.394,15
HABER /  GÜNCEL

Ege’de nefes kesen tatbikat

Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma unsurları, Ege Denizi’nin uluslararası sularında ve hava sahasında, Türk Arama Kurtarma Bölgesi içeri...

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma unsurları, Ege Denizi’nin uluslararası sularında ve hava sahasında, Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde Deniz Aslanı-2014 Arama Kurtarma Tatbikatı’nı gerçekleştirdi. Tatbikat nefes kesti.
İzmir Körfezi’ne 75 mil uzaklıkta yapılan tatbikatta, Türkiye’nin en donanımlı ve genç sahil güvenlik gemilerinden olan TCSG Umut ve TCSG Güven gemileri ilk kez bir tatbikatta görev aldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma unsurları tarafından icra edilen Deniz Aslanı-2014 Arama Kurtarma Tatbikatı, Sahil Güvenlik Komutanlığı sevk ve idaresinde, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğünün Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM) katılımıyla, Ege Denizi’nin uluslararası sularında ve hava sahasında, Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde yapıldı. Senaryo gereği ilk safhada batmakta olan bir yolcu gemisine yardım edildiği, ikinci safhada deniz uçağından gelen acil durum sinyaliyle uçakta arama kurtarma faaliyetinin yürütüldüğü tatbikatta, Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığından bir fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığından bir arama kurtarma uçağı ve bir arama kurtarma helikopteri, Sahil Güvenlik Komutanlığından iki sahil güvenlik arama kurtarma gemisi, dört sahil güvenlik botu, bir sahil güvenlik uçağı ve bir sahil güvenlik helikopteri görevlendirildi.

18 ÜLKEDEN 31 YABANCI GÖZLEMCİ
Tatbikata fiili olarak, Genelkurmay Başkanlığı Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı Arama Kurtarma unsurları ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi katıldı. Tatbikata ayrıca, 18 ülkeden 31 yabancı gözlemci personel ve sivil kurum ve kuruluşlardan 26 temsilci personel katıldı.

İKİ ÖZEL DURUM PLANLANDI
Tatbikat, iki özel durumu içerecek şekilde düzenlendi. 1. durumda, Ege Denizi’nde Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde COSPAS (Tehlikedeki Gemilerin Aranmasına Yönelik Uzay Sistemi) SARSAT (Uydusal Olarak Arama ve Kurtarma Sistemi) üzerinden tehlike sinyali alındı. Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM) tarafından arama kurtarma için görevlendirilen Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi durumu değerlendirerek TSK AAKKM’den arama kurtarma yardımı talebinde bulundu. Bunun üzerine TSK AAKKM, koordinatör Sahil Güvenlik Komutanlığı olmak üzere Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı AAKKM’lerine hava ve denizden müşterek arama kurtarma harekatı başlatmalarını Kara Kuvvetleri Komutanlığı AAKKM’lerine de muhtemel takviye görevlerine karşı hazırlıklı olunmaları emrini verdi. 2. durumda Ege Denizi’nde Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde bir deniz uçağının tehlike sinyalinin COSPAS-SARSAT sisteminden alması üzerine Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü AAKKM durumu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı AAKKM’ye iletti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı AAKKM durumu değerlendirerek arama kurtarma harekatına başladı.

92 YOLCU 12 MÜRETTEBAT KURTARILDI
Tatbikatın ilk bölümünde, senaryo gereği batmakta olan 92 yolcu ve 12 mürettebat bulunan yolcu gemisinden acil yardım çağrısı alındı, ardından kazazedelerin konumu Türk Hava Kuvvetleri’ne ait arama kurtarma uçağı tarafından belirlendi. Arama kurtarma uçağı, kazazedelerin bulunduğu noktayı işaretledi. Daha sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait arama kurtarma helikopteri olay yerine ulaştı. Helikopterden denize atlayan iki arama kurtarma personeli lastik botta kurtarılmayı bekleyen kazazedelerin yardımına ulaştı. Kazazedeler, çelik halat vasıtasıyla yukarıya doğru çekilerek kurtarıldı. İlk helikopterin bölgeden ayrılması sonrası, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait ikinci bir arama kurtarma helikopteri gelerek geride kalan kazazadeleri kurtardı. Denizde yardım bekleyen diğer kazazadeler de bölgeye sevk edilen Sahil Güvenlik Botu tarafından kurtarıldı. Tatbikata, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal ve Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmaz Arslan ve Sahil Güvenlik Hava Komutanı Deniz Albay Bülent Özbaşaran da katıldı.
Tatbikatın ikinci bölümünde, uçak kazası sırasında arama kurtarma harekatı icra edildi. Sahil güvenlik uçağı tarafından 6 kazazedenin kurtarılması için sarkiti atıldı. Ardından TCSG Güven gemisi tarafından sarkiti içerisinden kazazadeler çelik halatlarla yukarıya çekildi. Sahil güvenlik helikopteri tarafından sepet sarkıtılarak geriye kalan diğer kazazadeler kurtarıldı.

“KAMUOYU ÖNÜNDE TEYİT EDİLMİŞTİR”
Tatbikatların ardından Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal, tatbikatla ilgili şunları söyledi: “Küreselleşme ile birlikte dünyada artan deniz ve hava trafiği ile son dönemde yaşanan son derece trajik olan kazalar göz önünde bulundurulduğunda denizlerimizde can güvenliğine yönelik riskin her geçen gün daha da arttığını söyleyebiliriz. Bugün için sorumluluğumuzda bulunan Türk arama kurtarma sahasında gece ve gündüz 24 saat görev yapabilen etkin bir arama kurtarma kuruluşuna ve yeterli imkan kabiliyetine sahip olduğumuzu gururla söyleyebilirim.”
Özbal, Deniz Aslanı-2014 Tatbikatı’nın, Ulaştırma Denizcilik ve Habeleşme Bakanlığı, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü AAKKM ile TSK AAKKM arasındaki koordinasyonun ve TSK AAKKM unsurlarının imkan ve kabiliyetlerinin denenmesi, özellikle büyük kurtarma operasyonlarına yönelik müşterek arama kurtarma faaliyetlerinde işbirliği ve koordinasyonun geliştirilmesi, tatbikata katılan tüm unsurların arama kurtarma usullerinin uygulanmasına yönelik eğitimlerinin geliştirilmesi, Sahil Güvenlik arama kurtarma gemisi ve Sahil Güvenlik uçağı gibi hizmete yeni giren unsurların gerçeğe yakın bir ortamda denenmesine yönelik olarak planlandığını kaydetti. Özbal, şöyle konuştu: “Tatbikat, Türk arama kurtarma organizasyonu içinde yer alan sivil ve askeri tüm birimler arasındaki işbirliğinin denenmesi, iştirak eden birlik ve gemilerin arama kurtarma harekatına ilişkin eğitimlerinin pekiştirilmesi açısından çok faydalı olduğunu belirterek "Türk arama kurtarma birimlerinin bu faaliyeti sorumluluk sahamızda her türlü hava ve deniz şartında 24 saat süreli olarak en iyi şekilde gerçekleştirebileceği kamuoyu önünde teyit edilmiştir” dedi.

TCSG UMUT
Türkiye’nin en donanımlı ve genç sahil güvenlik gemilerinden biri olan TCSG Umut gemisi, Türk tersanelerinde yapıldı. En ağır hava şartlarına elverişli şekilde tasarlanan TCSG Umut, helikopter konuşlandırma ve hareket ettirebilme özelliklerine sahip. 12.20 metre genişliğinde, 88.60 metre boyundaki TCSG Umut, ‘Komuta Kontrol Bilgi Sistemi’ programıyla da denizlerdeki yasadışı olayları anında görebiliyor.
(İHA)