BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Ege'de büyük depremin adresi

Prof. Dr. Ahmet Ercan son günlerde Ege bölgesinde yaşanan hareketlilikle ilgili açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Türkiye Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Aydın'ın Kuşadası ile İzmir'in Selçuk ilçeleri arasındaki fayların "saçak" şeklinde denize açıldığını, boyları küçük olduğu için küçük depremler üreteceğini belirtti. Son günlerde Ege Bölgesi'nde art arda meydana gelen depremleri yorumlayan Ercan, "Bölgede ya büyük bir depremin sancıları çekiliyor ya da deprem fırtınalarıyla atlatılacak. Büyük bir deprem olacaksa, Sisam yakınlarında olur. Bu bölgedeki sıcak su çıkışları kırığın diri olduğunu, daha büyük deprem üretmek için gerildiğini göstermektedir. Durum özenle gözlemlenmeli." dedi.

Prof. Dr. Ercan, Kuşadası ile Selçuk arasındaki bölgede son üç günde en büyükleri 4,1, diğeri 4,2 olmak üzere 35 sansıntı meydana gelmesini, "deprem fırtınası" olarak nitelendirdi. Bu bölgede 5’ten büyük deprem beklenmediğini ifade eden Ercan, buna karşın Sisam Adası ile Söke-Ortaklar arasında böyle bir deprem olabileceğini söyledi. Ahmet Ercan, "2009 yılından bu yana bölge gerginliğini atamıyor. Büyük Menderes göçükleri, bölgede depreme yol açan kırıklarla oluşuyor. Bunlar Söke, Kuşadası, Davutlar ve Selçuk Pamucak’ta saçak olarak denize açılıyor. Kuşadası tarihinde büyük deprem kaydı yok ama olmayacağı anlamına da gelmiyor." şeklinde konuştu.

Kuşadası’ndaki otellerin genellikle sağlam bölgelere yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Ercan, "Çekinceli yerler, düzlük alanlar. Onlar depremi şiddetli duyacak ancak yapı yükseklikleri sakınca üretmiyor." dedi. Ercan, Sisam yakınlarındaki büyük bir depremin tsunamiye yol açmayacağını sözlerine ekledi.