BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Ege şivesiyle haber programı

Haber izleyen kitleler, genellikle muhabirlerin ve sunucuların "İstanbul Türkçesi" kullanmalarına alışmışlardır. Son zamanlarda alışık olunmayan şiveler kullanılır oldu.

Abone ol

Tuna Serim, "Haber ve ekonomide Ege ağzı..." başlıklı yazısında son zamanlarda Türkçe'yi olması gerektiği gibi kullanmayan muhabirleri eleştirdi.

EĞİTİMLİ, gencecik muhabirler özel kanalların haber ve ekonomi bölümlerinde görev yapıyorlar. Söyledikleri doğru ama söyleyişleri yanlış, çoğu Ege söylemiyle Yapcem, olcek diyor.
Egeliler böyle konuşurlar, şehirde yaşayanlar bile aralarında gelcem, gitcem, bakcem derler. Bu o bölgeye özgü bir ağızdır. Son aylara kadar haber kanallarında bu konuşma şekline pek rastlanmıyordu. Galiba Nazan Öncel şarkıları, Egeli muhabirlere asıl kimliklerini hatırlattı! Çarşamba sabahı NTV ve SKYTURK'te iki muhabir böyle konuşuyor, ne olmuş, dolar fiyatları 2004'ü düşerek kapatmış, doların Ege ile ilgisi ne? Biri 'Doların daha düşceği(!) söyleniyor, bir diğeri YTL, yeni yılda dolar karşısında değer kazancek(!)' diyor. Demek ki, kanalların haber ve ekonomi bölümlerinde Egeli sayısı bir hayli fazla.

YAZI:Tuna SERİM