BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,67
ALTIN 2.394,30
HABER /  MAGAZİN

Efsane isim hafızasını kaybetti

Taraftarlar arasında 'papaz' lakabıyla bilinen Galatasaray'ın unutulmaz liberolarından Erhan Ünal, hafızasını kaybetti.

Abone ol

Galatasaray ve Milli Takım'ın efsanesi Erhan Önal beyin kanaması sonrası hafızasını yitirdi. GATA'daki tedavi ile ayağa kalkan Önal şimdi konuşmayı öğrenecek.

Erhan Önal, Jupp Derwall yönetimindeki Galatasaray'ın unutulmaz liberosuydu. Defanstan topu çıkarışı, libero anlayışını futbolumuza yerleştirmesi ve duran toplardaki teknik vuruşlarıyla hafızalarımızda hep yer buldu.

Sabah yazarı Savaş Ay, tedavi gören eski futbolcuyu ziyaret etti. İzlenimlerini köşesinde paylaştı. İşte o yazı:

Milli Takım'ın ve Galatasaray'ın eski yıldızlarından Erhan Önal, geçen kasım ayında arkadaşları ile halı saha maçı yaparken beyin kanaması geçirdi ve Haydarpaşa Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı. Durum bir hayli kötüydü ve o günlerde doktorlar şöyle dediler yakınlarına: "Her an kaybedebiliriz. Ölmese de hayat boyu yatağa bağlı kalacak.'' Oysa hem doktorların çabası hem de sporcu vücudu ve azmi Önal'ın hayata tutunmasını sağladı. Bir süre sonra hayati tehlikeyi atlatan milli futbolcunun sağ yanı felç olmuştu. Önal yürüyemez, konuşamaz, hatırlayamaz ve neredeyse düşünemez hale gelmişti. O günlerde tedavisine Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) devam etmesi kararlaştırılan Erhan Önal, yakınlarına göre 'çok kötü' bir halde Ankara'daki merkeze alınmıştı. Yaklaşık 3 ay süren çok özel bir rehabilitasyon ve fizik tedavi sürecinden sonra Erhan Önal'ın durumunda büyük gelişmeler oldu. Önce yatağında doğrulabilme yetisini tekrar kazandı. Hatta, küçük egzersiz hareketlerini yapmaya başladı.

HARFLERİ YENİDEN ÖĞRENDİ
Önal'a, spinal kord hasarına bağlı olarak gelişen nörolojik sakatlığın erken evre rehabilitasyonu sağlandı. Nörolojik Rehabilitasyon Bölümü'nde Önal'ın motor yeteneklerini geliştirmek üzere nörolojik egzersizler, hidroterapi ve havuz terapisi; bilişsel yeteneklerini geliştirmek üzere kognitif rehabilitasyon yapıldı. Hafızası büyük hasar gördüğü için okuma yazmayı da unutmuştu. Harfleri yeni baştan öğrenen eski futbolcu, daha sonra tek başına ayakta durabilmeyi, koltuk değnekleri yardımıyla yavaş yavaş yürümeyi bile başardı. Tedavi sürecinin sonuna doğru, doktorlar bundan böyle İstanbul'daki evine dönüp, uygun bir tedavi merkezinde iyileşme sürecine devam edebileceğini belirtti. Yakın zamanda İstanbul'a gelip kız kardeşi ve eşiyle aynı evde yaşamaya başlayan Önal yeni tedavi merkezi olarak da Darüşşafaka Rehabilitasyon Merkezi'ni seçti. Yakında okuma yazma ve el becerisini geliştirmek üzere GATA'ya dönecek.

GÖZLERİ KONUŞTU!

Geçen pazar günü bir arkadaşının Zekeriyaköy'deki bahçeli villasına konuk olan Erhan Önal'ın verdiği pozlar son derece iyi olduğunun ve yakında eski haline kavuşabileceğinin kanıtı gibiydi. Bu mutluluk tablosuna tanık olanlardan 20 yıllık aile dostu, iş kadını Sabiha Darıcık, yaşanan zorlu süreci şöyle anlattı: "Erhan'ın sağ tarafı tamamen felçti. Her an en ağır haberi beklediğimiz günler oldu. Hastane'de 11 Aralık'ta ona sürpriz doğum günü yapmıştık. Almanya'dan gelen oğlu, eski eşi manken Mine Baysan ve müşterek kızları oyuncu Aydan Önal da vardı. O zaman hiçbir şeyi algılayamıyor, kıpırtısız gibi yatıyordu. Rehabilitasyon süreci başlar başlamaz müthiş ilerleme kaydetti. Konuşulan her şeyi anlıyor, kendisi konuşamasa da gözleriyle tüm duygularını ifade edebiliyor. Çok yakında daha mutlu olacağımız gelişmeler olacakmış. O nedenle kız kardeşi Bilge Şengül ve eniştesi Doğan'la birlikte GATA'ya dönecek'' diye mutluluğunu dile getirdi.