BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Edirne'de toplu ulaşım yargıya gidiyor

Kent Konseyi, Edirne'de toplu ulaşım sorununu yargıya taşıyor

Abone ol

Edirne Kent Konseyi, Edirne Belediye Meclisince kabul edilen Edirne Toplu Ulaşım Sistemi Katılım Sözleşmesi'nin iptali ve yürütmeyi durdurmak amacıyla Edirne İdare Mahkemesine dava açtı.

Edirne Kent Konseyi (EKK) Yürütme Kurulu Başkanı Özer Demir, kurul üyeleriyle Edirne İdare Mahkemesi hizmet binası önünde yaptığı açıklamada, Edirne Belediyesinin, 20 Eylül 2011 tarihinde Belediye Meclisinde almış olduğu 'Edirne Toplu Ulaşım Sitemi' kararıyla ilgili, yürütmeyi durdurma ve iptali için mahkemeye başvuruda bulunmak için toplandıklarını söyledi.

Edirne Kent Konseyi'nin amaç ve görevleri arasında kentin ve kentte yaşayan yurttaşların çıkarlarını savunmak, kentin hak ve hukukunu korumak ve Edirne'de idarenin yaptığı işlem ve eylemlere karşı kentin hak ve hukukunu korumak bulunduğunu ifade eden Özer, Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) Katılım Sözleşmesi'nin, Edirne'de yaşayan vatandaşların taleplerine uygun olmadığını belirtti.

Belediye Meclisinin almış olduğu karar ile, katılım sözleşmesinin 5. maddesinin 1. fıkrasına göre, her midibüsün ayakta yolcu taşımaya elverişli otobüslere dönüştürülme hakkı verilmekte olduğunu vurgulayan Özer, şöyle devam etti:

''Alınan karar ile bu toplu ulaşım sözleşmesi olmayıp otobüs ihalesi haline getirilmektedir. Hangi hatlarda ne kadar otobüs çalışacağı ise İdareye bırakılmaktadır. Kararın uygulayıcısı tek başına Edirne Belediye Başkanı olmaktadır. Edirne'de yaşayan yurttaşlar yok sayılmaktadır. Edirne Belediyesi, kent içi ulaşım ve trafik planlaması ile ilgili olarak bir şirkete, bilimsel bir rapor hazırlatmıştır. Bu rapora göre, Edirne Belediyesi, kent içi ulaşım ve trafik sorununu çözmesi gerekirken, Belediye Meclis kararı rapordaki çözüm önerilerine tezat oluşturmuştur.

Yine alınan kararın 6. maddesinin 3. fıkrasına göre 'İdare toplu taşımada hizmet sunan araç sayısını (İhale yolu veya bizzat mülk edinme sureti ile) artırmak ister ise mevcut araçlardaki doluluk oranlarının ETUS kapsamındaki her araç yönünden yıllık ortalama 1350 gün/yolcu kapasitesine ulaşmasını beklemek zorundadır' denmektedir. Aksi durumda belediye büyük tazminat ödemek zorunda kalacaktır. Alınan bu karar ile Edirne halkının ve onun seçeceği belediye yönetimlerinin geleceği ipotek altına alınmıştır.

Bu nedenle, Edirne halkı adına seçimlerle yetkilendirilen Edirne Belediyesi için ileride telafisi imkansız zararlar doğma ihtimaline karşılık öncelikle yürütmenin durdurulması talepli olarak bu kararın iptali davasını açmak zorunlu hale gelmiştir.''

Açıklamanın ardından, EKK Yürütme Kurulu üyeleri dava dilekçesini, Edirne İdare Mahkemesine teslim etti.