BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Ecevitin çaycıya verdiği değer

Adana'da çaycılık yaptığı 1987'de Ecevit tarafından keşfedilen Celil Tosun kahroldu

Abone ol

Adana'da çaycılık yaptığı 1987 yılında, partinin sahip çıkmasıyla 3'üncü sıradan milletvekili adayı gösterilen Celil Tosun, ''Babam'' dediği Ecevit'in vefatıyla adeta yıkıldı. Ecevit'in vefatı nedeniyle İl Başkanlığına gelerek taziyelerini bildirenler arasında yer alan, çay ocağı işlettiği Adana'da, 1987 genel seçimlerinde 3'üncü sıra milletvekili adayı gösterilen ''Çaycı Celil'' lakaplı, Celil Tosun, ''babasını kaybetmiş gibi üzüldüğünü'' söyledi.

Ecevit'in 12 Eylül sonrasında yeniden halkı siyasete çekme girişimleri nedeniyle DSP'ye üye olduğunu belirten Tosun, şöyle konuştu: ''Adliye arkasında çay ocağı işletiyordum. O yıl genel seçimler vardı. Ben de aday olmak istedim. Ancak, adaylık ücreti çok yüksekti, benimse 75 bin liram vardı. Ücretin kalanını parti tamamladı ve aday gösterildim.'' Bir çaycının milletvekili adayı gösterilmesinin, Türkiye'de büyük yankı uyandırdığını vurgulayan Tosun, ''Aday olduğumda büyük gazeteler (Ecevit diploma yerine, demli çayı seçti) şeklinde manşetler atmıştı.

Ancak, bu Ecevit'in, her meslekten vatandaşı siyasete yönlendirme çabalarının bir sonucuydu. Bir çaycıya verilen değer, Ecevit'in ve partinin halkçı kimliğini gösteriyordu'' dedi. DSP'nin 1987 genel seçimlerinde barajı aşamaması nedeniyle milletvekili olamadığını, ancak, Ecevit'le arasında ''baba-oğul ilişkisi'' yaşandığını anlatan Tosun, sonraki yıllarda ise Ankara'ya her gidişinde onu ziyaret ettiğini ve bazı zamanlarda mesleği gereği Ecevit'e çay ikram ettiğini söyledi. Ecevit'in vefatıyla adeta yıkıldığını belirten Tosun, ''O benim babam gibiydi. Bundan sonra ise onun ilkelerini, gelecek nesillere aktarmak en büyük görevim olacak'' diye konuştu. Öte yandan, Ecevit'in vefatının ardından, DSP Adana İl Başkanlığında taziye defteri açılırken, bayraklar yarıya indirildi. Çok sayıda partilinin duygularını yazdığı taziye defterinde, Ecevit için yazılan şiirlerin de olduğu dikkati çekti.