BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,07
ALTIN 2.472,62
HABER /  GÜNCEL

Durmuş enflasyon raporunu açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz 2011 için yılsonu enflasyon beklentisi ve 2012 yılına ilişkin enflasyonda öngördükleri aralığı açıkladı.

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Ankara'da düzenlediği basın toplantısında "Enflasyon Raporu"nu açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, gelişmiş ekonomilere dair aşağı yönlü risklerin önemini koruduğunu, gelişen ekonomilerde iç talep kaynaklı istikrarlı toparlanmanın ise sürdüğünü söyledi.

Yılmaz, 2010 yılı gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 7,2 ile yılsonu için belirlenmiş yüzde 10,5 rakamının oldukça altında kaldığını söyledi. Yılmaz, enerji fiyatlarının 2010 yılı son çeyreğinde yükselişe geçtiğini de vurguladı.

Yılmaz, enflasyon raporuna yeni para politikasının net anlaşılması için yeni bölümler eklediklerini söyledi.

İÇ TALEP VURGUSU

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, gelişmiş ekonomilere dair aşağı yönlü risklerin önemini koruduğunu, gelişen ekonomilerde iç talep kaynaklı istikrarlı toparlanmanın ise sürdüğünü kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2010 yılı gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 7,2 ile yılsonu için belirlenmiş yüzde 10,5 rakamının oldukça altında kaldığını söyledi. Yılmaz, enerji fiyatlarının 2010 yılı son çeyreğinde yükselişe geçtiğini de vurguladı.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, son verilerin 2010 üçüncü çeyrekte gözlenen ekonomik yavaşlamanın geçici olduğunu gösterdiğini kaydetti. Yılmaz, son çeyrekte parasal koşulların yurtiçi talebi desteklemeye devam ettiğini de bildirdi.

ENFLASYON HEDEFİ

Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti:

"Petrol fiyatı varsayımımızı 2011 ve sonrası için 95 dolar olarak güncelledik. İthalat fiyatlarının 2011 yılında yüzde 10.9 artış göstereceğini varsaydık. Bu varsaımlarla 2011 enflasyon tahminimiz 35 baz puan yukarı yükseltmemize neden oldu. Önümüzdeki dönemde küresel belirsizliklerin yüksek olması nedeniyle politika bileşiklerini oluşturan her aracın esnekliğini koruması gerektiği kanatindeyiz. 2011 yılı sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla orta noktası yüzde 5.9 olmak üzere yüzde 4.5-7.3 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2012 yılı sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla orta noktası yüzde 5.1 olmak üzere yüzde 3.3-6.9 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

Orta vadeli enflasyonun ise yüzde 5 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyounun 2012 ortalarında yüzde 5'lik orta vadeli hedefe ulaşacağını tahmin etmekteyiz. Önümüzdeki dönemde aldığımız tedbirlerin etkilerini yakından takip edeceğiz. Kredi ve enflasyonda değişimler gözlenirse ilave tedbirler alınacak."