BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.437,39
HABER /  GÜNCEL

Dünyanın suyu ısınıyor!

Küresel ısınma, insanların günlük yaşamını tahmin edilenden daha çok etkiliyor. İşte ürküten gelişmeler...

Abone ol

Dünyada son dönemlerin en çok tartışılan konularından biri olan küresel ısınma, firmaların gelecek planlarında radikal değişikliklere neden olurken, insanların günlük yaşımını da tahmin edilenden daha çok etkiliyor.

*Tarım ve gıda sektörü tehlikede. Tahıllarda rekolte düşmesinden, un, bisküvi ve bira sektöründe hammadde sıkıntısından korkuluyor.
*Mısır Çarşısı ve Beşiktaş'taki esnaf tedirgin
*Tekstilde üreticiler yüzde 30 sermaye kaybı yaşadı. Kış ürünleri çıktı, yazlıklar konuldu
*Enflasyon için risk oluşturuyor
*Daha az inşaat yapılacak, daha az ev satın alınacak.

ENFLASYON İÇİN RİSK
Merkez Bankasının bile enflasyon riskleri arasında değerlendirdiği, sektörlerin ağırlıklı olarak olumsuz etkilendiği küresel ısınmadan en fazla etkilenen sektörlerin başında, mevsimsel ürün satan konfeksiyon ve hazır giyim sektörü geliyor.

''DAHA AZ İNŞAAT YAPILACAK, DAHA AZ EV SATIN ALINACAK''
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu da her ne kadar kış aylarında önceki yıllara oranla daha fazla çalışılsa da küresel ısınmanın inşaat sektörünü olumlu etkilediğini söyleyemeyeceğini ifade etti.

"YAZIN BANYO YAPACAK SU BULABİLECEK MİYİZ?"
''İstanbul'da kışın ortalama çalışılmayan gün sayısını 45-50 olarak hesaplarız. Bu sene kayıp gün hiç olmadı. Ocak ayında, Mayıs ayındaki gibi çalıştık. Yani inşaat sektörü için çok verimli bir yıl oldu, ama temennimiz mevsimlerin mevsim gibi yaşanması. Bu kadar kurak geçmesi, 'yazın banyo yapabilecek su bulabilecek miyiz?' diye kaygılandırıyor.''

''KOMBİ YERİNE KLİMA İLE ISINMA TERCİH EDİLEBİLİR''
Küresel ısınmadan en fazla etkilenen sektörlerin başında ısıtma soğutma
sektörü de geliyor.

Gözle görülen en önemli gelişme, belki de iklim şartlarının değişimi ve sera
etkisinin klimayı lüks olmaktan çıkarıp bir ihtiyaç haline getirmiş olması.

KORKUTUCU İKLİM RAPORU AÇIKLANACAK
Cuma günü açıklanacak iklim değişimi raporunun taslağı geçtiğimiz günlerde Independent gazetesinin manşeti olmuştu. Bu alandaki en iyi iki bin bilim adamının hazırladığı BM raporunun, şimdiye kadarkilerin en korkutucusu olduğunu belirtiyor gazete: "Independent'ın ulaştığı taslak raporda, bu yüzyılda küresel olarak sıcaklığın 2 ile 4,5 derece arasında artmasının kaçınılmaz olduğu, etkilerinin somut yan etkilerle iyice şiddetlenebileceği belirtiliyor.
"Dünya ısındıkça, okyanuslarda artan buharlaşma, atmosferdeki su buharı oranını artıyor, Bu da ısınma etkisini güçlendiriyor. Tüm iklim modellemelerinde, yükselen sıcaklığın, gezegenin insan eliyle üretilmiş karbon dioksiti etkisiz hale getirme özelliğini de azaltacağını gösteriyor."
Kaynak: Sabah