BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,71
ALTIN 2.490,97
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Dünyanın ilk tüp köpek yavruları tanıtıldı

Dünyanın ilk "tüp köpek yavruları" ABD'de kamuoyuna tanıtıldı.

Abone ol

New York'taki Cornell Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Baker Hayvan Sağlığı Enstitüsü'nden Dr. Alexander Travis, 10 Temmuz'da doğan yedi yavrunun sağlıklı biçimde büyümeye devam ettiğini ve halihazırda beş aylık olduklarını söyledi. 

Beagle, Labrador ve Cocker Spaniel karışımı yavruların biri hariç sahiplendirildiğini, kalan dişi yavruyu da kendisinin evlat edindiğini belirten Travis, "Ivy", "Cannon", "Beaker", "Buddy", "Nelly", "Red" ve "Green" adları verilen köpeklerin doğumunun, araştırmanın sonuçları bilim dünyasına sunulana kadar gizli tutulduğunu kaydetti. 

Travis, yavruların donmuş embriyoların taşıyıcı bir anneye nakledilmesiyle dünyaya geldiğini ifade etti.

Köpeklerde halk arasında "tüp bebek" olarak da bilinen IVF (in-vitro fertilizasyon) uygulaması, daha önce de denenmiş ancak köpek biyolojisinin insanınkinden çok farklı olması nedeniyle başarısız olmuştu. 

Araştırmacılar arasında yer alan Virginia'daki Smithsonian Koruyucu Biyoloji Bölümü'nden üreme fizyoloğu Dr. Pierre Comizzoli, yılda bir ya da iki kez üreyebilen köpeklerin çiftleşmeye hazır olduğunda olgun olmayan yumurtalar salgıladığını, IVF uygulaması içinse olgun yumurta gerektiğini anlattı.

Suni dölleme yoluyla gebe bırakılan üç köpekten alınan embriyoların dondurulduğunu ve daha sonra bu embriyoların taşıyıcı anneye nakledildiğini kaydeden Comizzoli, yedi yavrunun tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelmesini "çok büyük bir dönüm noktası" olarak niteledi.