BIST 10.178
DOLAR 32,36
EURO 34,64
ALTIN 2.385,84
HABER /  GÜNCEL

Dünyaca ünlü iki rekortmen atlet dopingli çıktı

Dünyaca ünlü iki atlet, Amerikalı Tyson Gay ve Jamaikalı Asafa Powell'ın yapılan testlerde dopingli çıktıkları açıklanırken önde gelen sporcular, doping kurallarını ihlâl eden sporcular için daha katı kurallar getirilmesi çağrısında bulundu.

Abone ol

Dünyaca ünlü iki atlet, Amerikalı Tyson Gay ve Jamaikalı Asafa Powell'ın yapılan testlerde dopingli çıktıkları açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri Dopingle Mücadele Kurumu (USADA), 100 metreyi en hızlı koşan ikinci sporcu olan 30 yaşındaki eski Dünya Şampiyonu Gay'e Mayıs ayında alınan test örneklerden birinin dopingli çıktığını bildirdi.

Powell'dan Haziran ayında düzenlenen Jamaika Şampiyonası'nda alınan örneklerden birinin ise yasaklanmış maddelerden birisi için pozitif çıktığı bildirildi.

30 yaşındaki eski 100 metre rekortmeni Asafa Powell, bu unvanı 2008 yılında yine Jamaikalı atlet Usain Bolt'a kaptırmıştı.

Asafa Powell, 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nda da 400 metre bayrak yarışında altın madalya kazanan Jamaika takımında yer almıştı.

Bu yıl 100 metrede 9.98 saniyelik bir derece elde eden Powell, gelecek yapılacak Dünya Şampiyonası için Jamaika takımına girmeyi başaramamıştı.

Powell, yaptığı açıklamada, "Aileme, dostlarıma ve hepsinden öte tüm dünyadaki taraftarlarıma hiçbir zaman bilerek ya da isteyerek, kurallara aykırı şekilde, yasaklanmış bir madde ya da ilaç kullanmadığımı söylemek isterim. Ne şimdi ne de geçmişte hile yaptım" dedi.

2013'ün en hızlı derecelerini elde eden ve 2007 yılında yapılan Dünya Şampiyonası'nda 100m, 200m ve 4x100m bayrak yarışlarında altın madalya kazanan Tyson Gay, ikinci örneğin test sonuçlarını bekliyor.

Ancak Gay, ilk sonuçların ardından gelecek ay Moskova'da düzenlenecek olan Dünya Şampiyonası'ndan çekildiğini açıkladı.

Gay, "Güvendiğim birisi tarafından yüzüstü bırakıldım. Ne olduğunu tam olarak biliyorum ama bu aşamada bunu tartışmak istemiyorum. Umuyorum yeniden yarışabilirim ama bana verilecek her cezayı çekmeye de hazırım" dedi.

USADA, bu açıklama ardından, "Tyson Gay'in bu samimi açıklamalarını ve gönüllü olarak yarışmalardan çekilmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. İkinci örnekler üzerinde testler devam ediyor. Aksi kanıtlanana kadar tüm sporcuların suçsuz olduğu unutulmamalı. Bu testler sonuçlanana kadar yapılacak spekülasyonlar sporun güzelliğine ve adil sportif mücadeleye gölge düşürecektir" şeklinde bir açıklama yaptı.

İkinci örnekler üzerindeki testler devam ederken, bazı önde gelen sporcular, Tyson Gay ve Asafa Powell'la ilgili haberleri üzüntüyle karşıladıklarını ve doping kurallarını ihlâl eden atletlere karşı daha sert cezalar getirilmesi gerektiğini açıkladı.