BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.401,09
HABER /  DÜNYA

Nükleer karşıtlarından suç duyurusu

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, Akkuyu Nükleer Santrali sahasında ÇED raporu alınmadan dinamit patlatıldığını, kazı işlemleri...

Abone ol

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, Akkuyu Nükleer Santrali sahasında ÇED raporu alınmadan dinamit patlatıldığını, kazı işlemlerinin başladığını iddia ederek, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.
Öğle saatlerinde Mersin Adliyesi önünde bir araya gelen üyeler, sloganlar atarak tepkilerini ortaya koydu. Burada grup adına açıklamalarda bulunan Mersin NKP Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, Akkuyu Nükleer Santral ile ilgili halen ÇED sürecinin sürdüğünü, ÇED raporunun onaylanmadığını belirterek, "Çevre Kanunu’nda ’Gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmeler, ÇED veya proje tanıtım dosyası hazırlamakla yükümlüdürler. ÇED raporu olumlu kararı ve ÇED gerekli değildir kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez, proje için yatırıma başlanarak ve ihale edilemez’ maddesi bulunmaktadır" dedi.
Mersin Valiliği’ne konu ile ilgili yazılı başvuru yaptıklarını belirten Aslan, "Valilik nükleer santral alanı içerisinde faaliyet yapıldığını ve ağaçların kesildiğini kabul etmiştir. Bu işlemler içinde geçici ön izin verildiği belirtilmiştir. Geçici izin diye bir kavram hukuk sınırları içinde kabul edilemez. Geçici izin yasal bir kavram değildir. Tarafımıza yine NGS firmasına maden işletme, sondaj yeri, sondaj yerine ulaşım yolu için kesin izin verildiği bildirilmiştir. Ayrıca sahadaki inşaat ve ağaç kesimi işlerinin bu izinlere istinaden yapıldığı bildirilmiştir. ÇED kararı alınmadan bu alan içerisinde her türlü faaliyete izin veren ve bu faaliyetlerle ilgili yasal işlem tesis etmeyen bütün kamu görevlilerinin yasal ve cezai sorumluluğu bulunmakta olup, açıkça suç işlemişlerdir" ifadelerini kullandı.

’’MERSİN HALKI NÜKLEER SANTRALLERE KARŞIDIR’’
ÇED raporu alınmadan inşaat hazırlık faaliyetlerinin yapılmasının TCK açısından da suç olduğunu savunan Aslan, "Çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyen nükleer santralleri kurmak insanlık suçudur. Yetkililere bir an önce bu suçu durdurmaları için çağrıda bulunuyoruz. Nükleer santrallere karşı mücadelemiz devam edecektir. Mersin halkı nükleer santrallere karşıdır" diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından üyeler, suç duyurusunda bulunmak üzere Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’na gitti.
(İHA)