BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.434,30
HABER /  DÜNYA

Dünya yeni yıla böyle merhaba dedi

Yeni Zelanda’dan ABD’ye insanlar yeni yıla büyük bir coşkuyla "merhaba" dedi. Yeni yıl kutlamalarına damga vuran Dubai, Guinness Dünya Rek...

Abone ol

Yeni Zelanda’dan ABD’ye insanlar yeni yıla büyük bir coşkuyla "merhaba" dedi. Yeni yıl kutlamalarına damga vuran Dubai, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girebilmek için 48 kilometrelik kıyı şeridinde havai fişek gösterisi düzenledi.
Küçük ada ülkeleri Samoa, Kiribati, Tokelau’nun ardından 2014’ü ilk karşılayan ülke Yeni Zelanda oldu. Aucklandlılar, kentin sembolü olan 328 metre yüksekliğindeki Sky Tower kulesinden atılan havai fişeklerle yeni yıla girdi. Avustralya’da ise kutlamaların adresi her yıl olduğu gibi Sydney Limanı oldu. Sidney köprüsü çevresinde toplanan yüz binlerce kişi, görkemli havai fişek gösterisini izledi.
Japonya’da halk, Şinto rahiplerin toplandığı tapınakları ziyaret ederek, dua etti. Çin ise tarihi Çin Seddi’nde düzenlenen yılbaşı kutlamalarıyla 2014’e merhaba dedi. Yüz binlerce kişinin katıldığı kutlamalarda çeşitli dans gösterileri ve etkinlikler düzenlendi. Yılbaşı için özel olarak süslenen Çin Seddi’nde toplanan Çin halkı, 2014’e 1 dakika kala nefeslerini tuttu. Son 10 saniyeyi hep bir ağızdan geriye doğru sayan Çinliler, rengarenk ışık gösterileri eşliğinde 2014’e girdi. Ülkenin doğusunda yer alan Şanghay’da da 2014 yılını karşılamak için düzenlenen kutlamalar izleyenleri hayran bıraktı. Şanghay’ın içinden akan Huangpu Nehri kıyısında gerçekleştirilen kutlamaları görkemli havai fişek gösterileri süsledi.
Tayvan’da, her yıl Taipei 101 Kulesi yanında gerçekleştirilen kutlamaların adresi bu sene de değişmedi. 850 binden fazla kişinin katıldığı kutlamalarda başkent ışık gösterileriyle aydınlanırken, kutlamalara katılanlar çalan müzik eşliğinde doyasıya eğlendi. Geri sayımın bitmesiyle 509 metrelik kulenin her bir yanından Taipei Belediyesi üzerine yerleştirilen 4 metrelik Örümcek Adam heykelinin elinden çıkan lazer ışınıyla havai fişekler patladı.
Hong Kong da 2014 yılına ihtişamlı havai fişek gösterileriyle girdi. Hong Kong’un ikonik Victoria Limanı’nda düzenlenen yeni yıl kutlamaları, yaklaşık 400 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

DUBAİ’DEN MUHTEŞEM VEDA
Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük şehri Dubai ise, 2013 yılına muhteşem bir gösteriyle veda etti. Toplam 400 farklı ateşleme noktasından 500 bin havai fişeğin atıldığı 6 dakikalık gösteri, şehrin etrafına yerleştirilmiş 100 bilgisayardan senkronize bir şekilde kontrol edildi. Şehrin kıyısındaki 48 kilometrelik alanı kaplayan gösterinin dünyanın en büyük havai fişek gösterisi rekorunu eline geçireceği tahmin ediliyor.
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yılbaşı, havai fişek gösterisiyle kutlandı. Havai fişek gösterisini izlemek isteyen on binlerce kişi, Bakü Bulvarı’nda bulunan saat kulesinin yanında toplandı. Coşkulu kalabalık, geri sayımın ardından sahile yakın bir yerde duran gemilerden atılan havai fişekleri büyük bir hayranlıkla seyretti. Yeni yıla büyük umutlarla giren Kosova’da bu yıl yılbaşı kutlamaları, organizasyon problemi nedeniyle geçen yıllara kıyasla sönük geçti. Bu yıl kutlamaların en büyük özelliği saatler süren havai fişeklerin karanlık olan gökyüzünü aydınlatması oldu.
Almanya’da ise 2014 yılı kutlamaları başkent Berlin’in simgelerinden tarihi Brandenburg Kapısı önünde yüz binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen görkemli 2014 kutlamaları, havai fişek gösterisiyle birlikte izleyenleri kendine hayran bıraktı. Londra’nın simgesi Big Ben Saat Kulesi’nde saatin 00.00’ı göstermesiyle birlikte Londra’nın bir diğer simgesi devasa dönme dolap London Eye’dan atılan havai fişekler kutlamalara damgasını vurdu.
Milanolular yeni yıla Duomo meydanında girdi. Binlerce kişi uzun süre sonra yılbaşı kutlamalarına yeniden ev sahipliği yapan Duomo meydanını doldurdu ve yeni yılı tarihi meydanda Motel Connection ve Elio e le Storie Tese konserleri eşliğinde coşkuyla karşıladı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ise, 2014’e konserlerle merhaba dedi. Kıbrıs’ın gözde tatil beldelerinden Girne’de yeni yıl coşkusu sokaklarda kutlandı. Canlı müzik eşliğinde eğlenen Kıbrıslılar, saatler 00.00’ı gösterdiğinde havai fişekler eşliğinde yeni yılı karşıladı.
Brezilya’da yeni yıl kutlamalarının adresi yine Rio de Janeiro’nun meşhur Copacabana plajı oldu. Bu yıl 2.3 milyon kişinin katıldığı yeni yıl kutlamalarında 24 ton havai fişek kullanıldı.
Yeni yılın son büyük kutlaması New York’ta gerçekleşti. New Yorklular, 2014’e ünlü Times Meydanı’nda düzenlenen yeni yıl etkinlikleriyle girdi. Gece yarısından saatler önce meydanı dolduran yaklaşık 1 milyon kişi, yeni yıla geleneksel "Kristal Küre" indirme töreni ile merhaba dedi. Tören öncesinde Amerikalı sanatçılar Miley Cyrus, Macklemore&Ryan Lewis, Blondie, Icona Pop, Jencarlos Canela, El Dasa, Rodney Atkins ve Melissa Etheridge, Times Meydanı’na kurulan platformda sahne alarak kalabalığa unutamayacakları bir gece yaşattı.
(İHA)