BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.438,07
HABER /  MEDYA

Kendinizi fırtınalı bir yıla hazırlayın!

Zaman Yazarı Mustafa Ünal 2014'te yaşanacaklara dair ilginç bir yazı kaleme aldı. Yazar, "umarım 2013'ü çok aramayız" diyor.

Abone ol

Zaman si Ankara temsilcisi Mustafa Ünal "yaşananlar yaşanacakların habercisi" der gibi başlamış yazısına bugün. Yazara göre, 2014 2013'ü aratacak.

Türkiye'nin alışık olmadığı bir süreçten geçtiğini anlatan yazar, Türkiye'de yaşanacakların önceden kestirmenin de zor olduğunu söyledi ve erken seçimin sürpriz olmayacağını da sözlerine ekledi. 

Okurlarına "kendinizi fırtınalı bir yıla hazırlayın" diye uyaran Ünal'a göre 2014'te çok fazla sürprizle karşılaşacağız.

RAHAT NEFES ALMAYIN, SIRADAN BİR YIL OLMAYACAK

Ve bugün başladı... ‘Ne yıldı be’ dediğimiz 2013 geride kaldı. Rahat nefes almayın, gelen gideni aratacak. 2014 çok şeye gebe. Sancıları 2013’te hissedildi.

Sıradan bir yıl olmayacağı kesin. Her şey öngörüldüğü gibi gitse bile 2014 zaten kader yılıydı. Sandığın yılıydı. Peş peşe iki seçim var çünkü.

İKTİDAR DA MUHALEFET DE ÇOK İDDİALI 

Yerel seçimlerin menzili içindeyiz. Her seçimin kendine özgü karakteri var. Önceki seçimlerde görmeye alışık olmadığımız aday profilleri, renkli ve heyecanlı bir yarışın habercisi. İktidar da, muhalefet de çok iddialı. AK Parti, üç bakan ile üç genel başkan yardımcısını aday yaptı. Hedef sadece başkanlıkları kazanmak değil, oy ortalamasını yükseltmek.

CHP ÇİZGİSİNİN DIŞINA ÇIKTI 

CHP, klasik çizgisinin dışına çıktı. MHP dahil sağ partilerden transferlerle seçmenin karşısına çıkacak. Sayı bir iki değil. Çok fazla. CHP için de bir ilk bu. Geçmişte örneği yok. Sonuç CHP için de önemli. Daha sonraki seçimlerin havasını belirleyecek.

YEREL SEÇİMLER CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ PROVASI

Yerel seçimler, bir bakıma cumhurbaşkanlığı seçiminin provası olacak. Oy oranlarına göre partiler Çankaya stratejisini belirleyecek. Artık eskisi gibi değil, halk cumhurbaşkanını kendi oylarıyla seçecek. Çankaya seçimi her zaman ülkenin tansiyonunu yükseltti. Seçim süreçleri siyaset dışı müdahalelerle karşı karşıya geldi. 2007’de yaşananlar herhalde unutulmadı.

SİYASET TARİHİNDE BİR ÖRNEĞİ YOK 

Halkın doğrudan cumhurbaşkanını seçecek olması aslında adı konulmamış sistem değişikliğini de beraberinde getirecek. Bu geçiş kolay olmayacak. Çankaya’da yüzde 50’nin üzerinde oy almış cumhurbaşkanı oturacak. İster istemez yürütme ile ilişkilerini etkileyecek. Çifte seçim, olağan bir sürecin sonucu. 2014’e normal adımlarla girdiğimizi kimse söyleyemez. Geride kalan Gezi olaylarının artçılarının yeni yıla ne şekilde yansıyacağı tartışılır. Buna karşılık mahiyeti ve akıbeti kestirilemeyen son operasyon ve doğurduğu sonuçların 2014’ün siyasi iklimini tesiri altına alacağı aşikâr. Operasyon yüzünden 4 bakan koltuğunu kaybetti. Siyaset tarihinde örneği yok.

HEYECANLI BİR ÜLKE OLDUĞUMUZ SÖYLENEBİLİR 

Türkiye, sürprizi bol bir ülke. Gelişmeleri önceden öngörmek, olacakları tahmin etmek zor elbette. O yüzden bu ülkede kehanetlerin isabet oranı son derece düşük. 2013’te yaşananlara bakın, hangisi önceden tahmin edilebildi? Çok azı. Sürpriz ve beklenmedik gelişmeler, bu toprakların karakteristiği. O yüzden heyecanlı bir ülke olduğumuz söylenir.

SÜRPRİZ VE ŞOKLARLA DOLU 

Eskiden yeni yıla girerken kehanetler veya öngörüler madde madde sıralanırdı. Hangi takımın şampiyon olacağından siyasî gelişmelere kadar uzun liste yapılırdı. Artık anlamını yitirdi. Hayat düz bir çizgi üzerinde seyretmiyor, inişli çıkışlı çünkü. Sürpriz ve şoklarla dolu.

2014 ÇOK ŞEYE GEBE 

Kehanetleri sıralamanın, öngörüleri listelemenin en zor olduğu yılın adı 2014... Bu daha kapısından girerken, ilk adımı atarken belli oldu. Sürpriz potansiyeli çok yüksek. 2013’ün ikinci yarısında yaşanan sancılara bakarak söylüyorum, 2014 çok ama çok şeye gebe. Özellikle de siyasi alanda. Sonraki yıllar şekillenecek. Sürprizlerden biri pekâlâ ‘erken seçim’ olabilir. Yani iki seçime, milletvekilliği seçimi de eklenebilir. Yaşamakta olduklarımız veya yarının gelişmeleri ‘erken seçimi’ zorunlu hale getirebilir. Hava bugünden sıkıntılı. Bu kadar dalgalı sularda yol almak kolay olmasa gerek.

UMARIM 2013'Ü ÇOK ARAMAYIZ 

2014 her açıdan ‘kader yılı’. Yeni tarih çok hızlı akacak. Ve Türkiye’nin en uzun yılı olacak. Normal zamanlarda yıllara yayılması beklenen gelişmeler kısa zaman aralığına, aylara, haftalara sığacak. Perşembenin gelişi çarşambadan belli. Söylemek isterim ki, kendinizi, sürprizlerle dolu, hareketli ve fırtınalı bir yıla hazırlayın. Umarım 2013’ü çok aramayız.