BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,92
ALTIN 2.436,02
HABER /  DÜNYA

Dünya Putin'in bu açıklamasına kilitlendi!

Karadeniz'de savaş rüzgarı daha sert esiyor. Savaş gemileri de sahaya sürüldü. Rusya Kırım'dan çıkmayacağını duyurdu. Peki savaş çıkarsa ne olur?

Abone ol

İNTERNET HABER -  ÖZEL İÇERİK

Dünya Vladamir Putin'in gazetecilere yaptığı açıklamalara kilitlendi. Gazetecilere konuşan Rusya devlet başkanı "tek yetkili devlet başkanı Yanukoviç'tir. Kanunsuz bir şekilde görevden alındı. Hukuki açıdan durum bu" dedi.

Kırım’a askeri müdahale seçeneğiyle ilgili olarak, Rus lider “Askeri müdahaleye şu an gerek görmüyoruz. Şu anda Ukrayna’ya birlik gönderme ihtiyacı yok. Ancak böyle bir ihtimal var” dedi. Putin, “Ukrayna’nın doğu kesiminde Kiev’dekine benzer eylemler olursa, kanunsuzluklar yaşanırsa Rusya tüm seçenekleri kullanma hakkını saklı tutmaktadır” şeklinde konuştu ve ‘herhangi bir müdahalenin de meşru olacağı ve uluslararası hukuk çerçevesinde gerçekleşeceğini’ belirtti.

Putin "Kiev'de hatta tüm Ukrayna'da yaşananları tek bir cümleyle açıklayabiliriz: anayasaya darbe ve iktidarı silahla ele geçirme" ifadelerini kullandı ve "Viktor Yanukoviç Polonya, Almanya ve Fransa'nın Dışişleri Bakanları'nın aracılığıyla 21 Şubat'ta imzalanan anlaşma ile iktidarı teslim etti. Yanukoviç böylelikle muhalefetin istediği herşeye göz yumdu" dedi.

Putin'in konuşmasından satır başları şöyle:

Ukrayna'da anayasaya aykırı bir darbe ve şiddet yoluyla iktidarı ele geçirdiler.

YANUKOVİÇ'E YAPILAN İLLEGAL BİR DARBE

Yanukoviç iktidardan vazgeçmiş, 2004 anayasasına dönmek de dahil Ukrayna 'da muhalafetin istediği her şeyi kabul etmişti.

Yanukoviç Harkiv'e iş gezisine gittiği anda muhalefet rezidansını da yönetim binasını da ele geçirdi. Bunu neden yaptılar? İllegal, anayasa karşıtı bu eylemlere ne gerek vardı? Bu soruya cevap yok. Güçlerini göstermek istediler ama bu aptalca.

YOLSUZLUK RÜYADA GÖRESEK İNANMAYACAK KADAR ÇOKTU AMA...

Ukrayna'daki muhalefet bu eylemleriyle ülkenin doğusunu karıştırmış oldu. Sıradan Ukraynalı vatandaşın sorunları hep vardı. Ukrayna'da yolsuzluk Rusya'da rüyamızda görmediğimiz boyutlara varmıştı. Halk değişiklik istiyordu ama bu illegal şekilde yapılamaz.

Halk ne talep ediyor? Bir yolsuz başkanın diğeriyle değiştirilip durduğunu anlıyorlar. Doğuda oligarklar vali yapılıyordu.

UKRAYNA'DA TEK BİR CUMHURBAŞKANI VAR: YANUKOVİÇ

Ukrayna'da halk tabi ki memnun değildi, değil ve olmayacak da. Ama en önemlisi insanlara kaderlerini tayin etme hakkını vermek. Ukrayna'da tek bir cumhurbaşkanı var. İktidar gücünün olmadığı bariz ama Yanukoviç azledilmedikçe hala yasal başkan.

KIRIM'DA İNSANİ YARDIM BAŞVURUSU YAPILDI

Kırım'a finansal yardım konusunda, bize insani yardım için başvuruda bulundular, bunu yapacağız. Son dönemde yaptığımız tatbikatların Ukrayna'daki durumla hiçbir ilgisi yok. Çok önceden planlanmış ama duyurulmamıştı.

Ukrayna'da neo-Nazilerin, milliyetçilerin, anti-Semitlerin yükselişini görüyoruz. Bu nasıl bir iş? Bu demokrasi mi? Rusça konuşan Ukrayna vatandaşları zor günler geçiriyor. Biz de gerekirse, bizden yardım isterlerse her türlü yardımı yaparız. Müdahale etmenin meşruiyeti işte budur.

UKRAYNA VE RUSYA ASKERLERİ DÜŞMAN DEĞİL

Ukrayna ve Rus askerleri cephenin iki farklı yanında değil. Aynı taraftalar. Ukrayna'nın sadece en yakın komşumuz değil kardeş halkı olduğuna inanıyoruz.

Kırım'da bu durum gözler önünde şimdi. Kırım'da neredeyse tek bir ateş bile açılmadı. Durum bu şekilde. Birliklerimizi askerlerimizi güçlendirdik. Milliyetçi unsurların yaklaştığı söyleniyordu, askeri gücümüzü onun için güçlendirdik. Ukrayna'nın doğusunda yeni bir adım atmak gerekeceğini sanmıyorum.

PARA SAKİNLİĞİ SEVİYOR AMA DURUM GEÇİCİ

Bildiğiniz gibi pazarda Ukrayna krizi öncesi de tedirginlik hakimdi. Bu aslen ABD'nin ekonomi politikasıyla ilgili.  Ukrayna'da yaşananlar da pazara etki ediyor tabi, para sakinliği seviyor ama bence bu geçici bir durum.

(G-8 Zirvesi gerçekleşecek mi sorusu üzerine Putin şöyle yanıt verdi) Bizi sıkça hareketlerimizin gayrimeşru olduğu gerekçesiyle eleştiriyorlar... Yaptığımız şeyin tamamen meşru olduğuna inanıyoruz.Ben her zaman uluslararası hukuku savundum. Askeri güç bile meşru olacak.

Bizim müdahalemizi gayri meşru ilan ediyorlar. Peki silahla iktidarı devirenleri meşru gören Batının iki yüzlülüğü değil mi bu. Hiç bir şekilde iş birliğinden vazgeçmedik. Rusya'yı tehditler bir sonuç doğurmayacak.

Şu durumda bile Ukrayna ile ilişkilerimizi bozmak istemiyoruz. Rusya'ya yöneltilen (yaptırım) tehditleri adil veya meşru değil.

_73352629_putinpicafp.jpg 

DÜNYA SAVAŞA TAM GAZ GİDİYOR

Dünya yeni bir savaşa doğru tam gaz yol alıyor. Rusya'nın Kırım işgali savaş çanları çaldırıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Ukrayna'ya gideceğini duyururken, savaş gemileri de sahaya sürüldü. İstanbul ve Çanakkale Boğazı, Rus ve Ukrayna savaş gemilerinin geçişine tanık oldu.

Ukrayna, Rus askerlerinin çıkması için ültimatom verirken, Putin sınırdaki tatbikatı bitirdi. Ancak gelen son açıklama Rusya'nın Kırım'dan çıkmayacağını yönünde oldu.

İşte savaş çanları çaldıran krizdeki son durum;

TATBİKAT BİTTİ AMA...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, bu hafta yapılan askeri tatbikatlara katılan Rus birliklerinin üslerine dönmeleri için emir verdiği bildirildi. Rus ajansları haberi Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov'a dayandırdılar.

26 Şubat - 3 Mart tarihlerini kapsayan ve 150 bin askerin yanı sıra, 90 savaş uçağı, 120 helikopter, 880 tank ve 80 savaş gemisinin katıldığı söz konusu tatbikat, Rusya Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki Batı ve Merkez Orduları ile birlikte diğer birliklerin ani savaşa hazırlık düzeyini ölçmek maksadı ile gerçekleştirildi.

SAVAŞ ÇIKARSA NE OLUR?

Rusya ve Ukrayna savaş silahlarını da sahaya sürmeye başladı. Çanakkale ve İstanbul boğazı Rus ve Ukrayna savaş gemilerinin geçişine tanık oldu.

SAVAŞ GEMİLERİ DE YOLA ÇIKTI (YENİ HABER TIKLA OKU)

Karadeniz'de sular ısınırken olası bir savaş durumunda neler olur? İki ülkenin askeri gücü karşılaştırıldığında Ukrayna'nın Rusya karşısında en küçük şansı olmadığı ortaya çıkıyor.

İşte 2 ülkenin askeri varlıkları;

140303170633_ukraine_russia_armed_forces_comp_turkish_464in.gif



LAVROV: RUS ASKERLERİ KIRIM'DA KALICI

Rusya Ukrayna sınırındaki tatbikatı bitirse de Kırım'da işgal sürüyor. Rusya son olarak askerlerinin ülkenin çıkarlarını ve vatandaşlarını korumak için Ukrayna'daki siyasi durum normalleşene dek ülkede kalacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Rusya'nın "aşırı milliyetçi tehditlere karşı insan haklarını savunduğunu" söyledi. 

140303125204_russian_troops_ukraine_512x288_bbc.jpg

Rusya Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in geçen hafta devrilmesinin ardından Cumartesi günü Ukrayna'ya asker sevki için Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yetki vermişti.

YANUKOVİÇ RUSYA'DAN ASKERİ YARDIM İSTEDİ

Rusya'nın BM büyükelçisi BM Güvenlik Konseyi'ne, Ukrayna'nın devrik lideri Yanukoviç'in, sınır boyunca sivillerin korunması amacıyla Moskova'dan askeri birlik talep ettiğini söyledi.

Rusya'nın BM büyükelçisi Vitaly Churkin Güvenlik Konseyi toplantısında, Yanukoviç'in bu talebi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Cumartesi günü yazılı olarak ilettiğini belirtti.

Rusya günlerdir binlerce askerini Ukrayna'nın Kırım bölgesinde konuşlandırıyor.

140303120507_russian_military_crimea_512x288_afp_nocredit.jpg

ÜLTiMATOMA YALANLAMA

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'ın Kırım'daki Ukrayna güçlerine, teslim olmaları için salı sabahı TSİ 05.00'e dek süre verdiğini duyurmuştu. Rus donanması sözcüsü iddiayı reddetmişti.

Ukraynalı yetkililere göre, ültimatom, Rusya'nın Karadeniz Filosu Komutanı Aleksander Vitko tarafından vermişti.Ancak Rus Interfaks ajansı filo sözcüsünün ültimatom verildiğini reddetiğini duyurmuştu.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI UKRAYNA'YA GİDİYOR

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Ukrayna'nın yeni lideleriyle görüşmek ve ülkenin egemenlik hakkına desteğini göstermek için Kiev'e gidiyor.

UKRAYNA ORDUSUNDAN SEFERBERLİK

Ukrayna'daki geçici hükümet ise Rusya'yı ülkelerine karşı "savaş ilan etmekle" suçladı ve askeri güçlerine harekete geçme emri verdi. Ukrayna ordusu da Rusya'nın Kırım'a askeri yığınak yapması üzerine tam seferberlik ilan etti.

Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Ukrayna'nın "felaketin eşiğinde" olduğunu söyledi.

Bu arada Ukrayna'nın yeni atanan Donanma Komutanı, Kiev hükümetine sırtını dönerek, Kırım'da oluşturulan Rusya destekli yönetimin safına geçti.

Tümamiral Denys Berezovsky, "Rusya işgali" endişesiyle teyakkuza geçen Ukrayna hükümeti tarafından cumartesi günü donanmanın başına getirilmişti.