BIST 10.214
DOLAR 32,22
EURO 35,02
ALTIN 2.455,74
HABER /  EKONOMİ

Dünya krizde Türk markaları istilada

Dünya krizle boğuştuğu bir yılı daha geride bırakmaya hazırlanırken Türk markalar dünyadaki büyüme stratejisinden vazgeçmedi.

Abone ol

2010 yılı Haziran ayında yurtdışında kendi adlarını taşıyan 1858 mağaza sahibi olan Türk markalar bu yıl aynı dönemde 2 bin 503 mağaza sayısına ulaştı.

Türk markaların ulaştığı ülke sayısı 97 olurken, bir yıllık büyümede krizden Avrupa'ya oranla daha az etkilenen ve yüksek büyüme potansiyeli taşıyan çevre ülkeler aslan payını kaptı. Perakendecilerin bu yıl en fazla yatırım yaptığı ülke 61 yeni mağaza ve korner ile Ukrayna oldu. Rusya ise 572 nokta ile Türklerin en fazla varlık gösterdiği ülke olarak öne çıktı.

EN ÇOK ÖZBEKİSTAN'DA MAĞAZA AZALTTIK

Avrupa'daki kriz perakendeciler için yatırım trendini de değiştirdi. Batı'daki sorunlar nedeniyle yüzünü daha çok Doğu'ya dönen Türk markaların yurtdışı varoluş haritasını Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyelerinin dernekle paylaştığı verilere göre çıkartmaya çalıştık. Bu verilere göre Türk markaların 2011 Haziran ayına girerken en çok çıktığı ülke ise azalan 8 mağaza sayısı ile Özbekistan oldu.

Ürdün'deki mağaza ve korner sayısı 3 azalan Türk perakendeci KKTC'de 2, Mısır'da 2, Hollanda ve Ermenistan'da da artık iki mağaza eksik. Bu arada artış BMD'nin 2010 yılında hazırladığı yurtdışı mağaza rakamlarına eklenen yeni markalardan kaynaklanmıyor. Sadece 2010'da listede olan markaları göz önüne alıp aynı markaların büyümesine baktığımızda sayıda yine ciddi bir artış var. Mağaza sayısındaki bir yıllık artış 476 adedi buluyor. Yurtdışında mağaza şampiyonu

ÖNCELİK DOĞU OLDU

Türk markalarının yurtdışındaki büyümesindeki artışın Türk markasının kazandığı gücü ortaya koyduğunu dile getiren Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz, "Türkiye artık markalı ekonomiye geçişi yaşıyor. Bu süreç yavaşlamayacak daha da hızlanarak devam edecek. Güçlenen markalar gelecek gördükleri pazarlara yatırıma devam edecekler. Rusya ve Ukrayna bunun için iyi birer örnek. Ama genel anlamda eski Osmanlı topraklarının üstüne Kazakistan ve Rusya pazarlarında yayılma bekliyoruz" dedi. Türk markaların birinci öncelikli olarak Türkiye'nin batısı değil doğusuna odaklandığını ifade eden Yılmaz şöyle devam etti: "Perakendeci yatırım yaparken en çok nüfus, kişi başı gelir ve rekabetin o ülkedeki durumunu göz önüne alıyor. Ülkede tüm dünya markaları var mı. Bu ülkenin satın alma alışkanlığı ürüne uygun mu gibi sorulara cevap arıyor. Ayrıca yatırım yapılacak ülkenin organize perakendenin hangi aşamasında olduğu da çok önemli."

BATIK KOMŞUDA 21 MAĞAZA AÇTIK

Birleşmiş Markalar Derneği üyelerinin BMD'yle paylaştığı bilgilere göre bu yıl Türk markaların ilk kez girdiği ülkeler arasında Abhazya, Benelüks, Gabon, İskoçya, Karayipler, Kolombiya, Kongo, Malta, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Nepal, Senegal yer alıyor. Borç krizi nedeniyle zor günler geçiren Yunanistan'da BMD üyeleri 21 mağaza açtı. Girilecek ülke seçilirken bakılan çok sayıda parametre var.

Türk perakendeci bir ülkeye girerken sadece kişi başına milli gelir, politik stabilite gibi konulara yoğunlaşmıyor. O ülkedeki nüfusun dağılımından kadın erkek oranına, organize perakendenin gelişime potansiyelinden rakip markaların varlığına kadar birçok farklı konuyu göz önüne getirip buna göre karar alıyor. Ayrıca Türk hazırgiyimcileri en çok zorlayan pazar ise Çin. Burada sadece rekabet değil, ölçülerdeki uyumsuzluk da başlı başına bir yapılanma gerektiriyor. Ülkenin coğrafi uzaklığı da göz önüne alınınca Uzakdoğu'da mağaza açan perakendeciler genellikle o bölge için orada üretim prensibini benimsiyor. Batık Komşu'da 21 mağaza açtık.