BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

DTPnin tek başkanı belli

DTP'nin Ankara'da yapılan kongresinde tüzük için çalışmalar tamamlandı. Başkanlık için tek aday...

Abone ol

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, DTP'deki ''eşbaşkanlık'' uygulamasının Siyasi Partiler Kanunu'na (SPK) aykırı olduğu yönündeki uyarısı doğrultusunda gerekli tüzük değişikliği yapıldı.

DTP'nin 1. Olağan Büyük Kongresi, Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda konukların konuşmalarıyla devam etti. Sosyalist Enternasyonel Temsilcisi Koni Frederikson, parti amblemindeki ''gül''ün enternasyonelin de sembolü olduğunu ifade ederek, aynı zamanda insan hakları ve barış mücadelesini de
simgelediğini söyledi.

Türkiye'nin demokratik parlamenter rejimi geliştirmesini arzuladıklarını belirten Frederikson, İspanya ve İngiltere'de yaşananların bu sürece olumlu örnekler olacağını kaydetti. İspanya'nın BASK bölgesinden ETA'nın siyasi kanadı Batasuna temsilcisi Gorka Erebarita da BASK'lıların ve Kürtlerin ''var olma haklarını savunmak zorunda olduklarını'' ifade ederek, bunu hiç
kimsenin inkar etme hakkı bulunmadığını söyledi. BASK bölgesi
sorununun çözümünün demokratik bir toplum sürecinden geçtiğini savunan
Erebarita, ''Kürt problemi, Kürtler olmadan çözülemez. Siyasi
sorunların çözümü demokratik süreçlerden geçer'' diye konuştu.

IRA'nın siyasi kanadı Sin Fein temsilcisi Philip Macgrugel ise Kuzey İrlanda halkının Kürtlerle aynı süreçleri yaşadıklarını iddia ederek, Kürtlerin demokratik haklarından mahrum bırakıldıklarını iddia etti. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir de belediye başkanları olarak haklarında yürütülen bütün soruşturmalara rağmen her zaman halkın yanında olacaklarını ifade ederek, ''Yurttaşlarımızın hayatını kaybetmediği bir geleceği kurgulamak zorundayız. Bu sorunu diyalog yöntemiyle çözüme kavuşturalım. 'Şöyle böyle yapın... ondan sonra diyalog'. Hayır, hemen şimdi diyalog'' diye konuştu.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİKLERİ
Kongrede, daha sonra Siyasi Partiler ve Seçim kanunları uyarınca yapılması gereken değişikliklere geçildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, DTP'deki ''eş başkanlık'' uygulamasının SPK'ya aykırı olduğu yönündeki uyarısı doğrultusunda gerekli tüzük değişikliği yapıldı.

''Kadın ve gençlik meclisi temsilcileri parti meclisinin doğal üyesidir'' ifadesinin yer aldığı madde de parti tüzüğünden çıkarıldı. Olağanüstü kongreler ile il ve ilçe örgütlerinin yönetimlerine ilişkin gerekli değişiklikler de oylanarak, parti tüzüğünün 12 maddesindeki zorunlu değişiklikler yapıldı.
Parti tüzüğünde, değiştirilmesi zorunlu olmayan 11 maddede de çeşitli değişiklikler yapıldı. Parti tüzüğüne eklenen bir maddeyle, ''parti danışma konferansı'' biriminin kurulmasına karar verildi. Kongrede, partinin faaliyet raporu ile mali raporu da okunarak, oy birliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Parti Meclisi (PM) ve Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyelikleri için aday olmak isteyenlerin başvuruları alındı. PM için 155, MDK için 25 aday başvururken, seçimlerde PM'ye 60, MDK'ya da 11 asil, 7 yedek üye seçilecek. Parti tüzüğü uyarınca PM üyelerinin yüzde 40'ı kadın üyelerden oluşacak. Aday listelerinin kesinleşmesinin ardından Servet Kocakaya, bir
konser verdi. Konser süresince, parti üyeleri halay çekerek konsere
eşlik etti. Önergelerin görüşülmesinin ardından seçimlere geçilecek. Genel başkanlık için DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, tek başına yarışacak.