BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Baykal dine sahip çıkacak

CHP Genel Başkanı Baykal, "Ulusal Birlik" çağrısında din ve Atatürk'e sahip çıkmaya çağırdı.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, vatandaşları inananlar, inanmayanlar diye ayırmaya hiç kimsenin hakkı bulunmadığını belirterek, ''Ulusal birliğimizi koruyalım, inançlarımıza saygı gösterelim, devlet düzenine de saygı gösterelim, dinimize devletimize sahip çıkalım, Mustafa Kemal Atatürk'e söz söyletmeyelim, sahip çıkalım'' dedi.

Baykal, Ankara'nın Ayaş ilçesinde, belediye tarafından düzenlenen ''Dut Festivali''ne katıldı. Burada bir konuşma yapan Baykal, dut yediklerini, ancak ''dut yemiş bülbüle benzemediklerini'', gerçekleri söylemekten çekinmediklerini ifade etti.

Havaların sıcak olduğuna işaret eden Baykal, havalar gibi siyasetin de ısındığını vurgulayarak, bunun demokrasinin doğal bir parçası olduğunu kaydetti. Partileri, halkın iktidara getireceğini hatırlatan Baykal, şöyle konuştu:

''Fakat, yanlış yapıyorsa getirdiği iktidarı kendi elleriyle götürür. Demokrasilerde en büyük güç, millettir. Onlar, iktidara getirir, getirdiği gibi götürmesini de bilir. Şimdi öyle anlaşılıyor ki, böyle bir değişim dönemine giriliyor. Bir yenilenme, değişim ihtiyacı ortaya çıkmaya başladı. Kimsenin bundan üzülmesine de gerek yok. Millet doğrusunu yapmıştır, yapacaktır da. Bunu herkesin içine sindirmesi lazım. Bu dünya hiç kimseye kalmadı, Sultan Süleyman'a kalmadı, demokrasiyle iş başına gelen demokrasiyle gider.''

-''SİYASETÇİNİN ELİNİ DİNDEN ÇEKMESİ LAZIM''-

''Türkiye'de sanki yapay bir din kavgası varmış gibi bizi inanç açısından birbirimize düşürmek isteyenlere fırsat vermeyelim'' diyen Baykal, Türkiye'nin ezici çoğunluğunun Müslüman olduğunu bundan da gurur duyduklarını, ancak bununla kimsenin oynamasına izin vermeyeceklerini söyledi. Baykal, şöyle devam etti:

''İnancımızı, dinimizi kimsenin bizim adımıza sahiplenmesine izin veremeyiz. O, Allah ile kul arasındadır. Her kul, günahıyla sevabıyla Allah huzuruna çıkacaktır. Siyasetçilerin elini dinden çekmesi lazım. Din istismarına meydanı boş bırakmamak lazım. Türkiye'de herkesin inancını yaşamasında bir engel mi var? Kimimiz başı örtülü, kimimiz başı açık, hepimiz kardeşçesine yaşıyoruz. Bizi birbirimize düşürmeye kimse kalkışmasın. 70 bin camide, ezan-ı Muhammed'i ile halk 5 vakit namaza çağırılıyor. Bundan rahatsız olan var mı? İsteyen namaz kılar, isteyen oruç tutar, isteyen hacca gider ama kimsenin vatandaşları inananlar, inanmayanlar diye ayırmaya hakkı yok.

Ulusal birliğimizi koruyalım, inançlarımıza saygı gösterelim, devlet düzenine de saygı gösterelim, dinimize devletimize sahip çıkalım, Mustafa Kemal Atatürk'e söz söyletmeyelim, sahip çıkalım. Eğer bunu başarırsak dolar 1 milyon 700 bin olmuş, avro bilmem ne olmuş hepsini çözeriz. Dünya nasıl çözdüyse biz de çözeriz. Devletin hazinesine, kasasına saygı gösterelim. Büyük İsmet İnönü'nün söylediği gibi 'bir memlekette namuslular, namussuzlar kadar cesaretli olmalıdır' anlayışını uygulayarak, Türkiye'yi ayağa kaldırırız.''

-''ANKARA DEYİNCE BAZILARININ AKLINA ÇANKAYA GELİYOR''-

Baykal, Ankara deyince bazılarının aklına Çankaya, Kavaklıdere geldiğini ifade ederek, ''Ankara'nın ruhu Ayaş'ta, Nallıhan'da, Güdül'de atıyor'' diye konuştu.

Doların 1 milyon 300 bin TL'den 1 milyon 700 bin TL'ye yükseldiğini hatırlatan Baykal, şunları kaydetti:

''Önemli olan şudur. Önce bir millet olduğumuzu unutmayacağız. Anadolu'da yaşayan tüm insanların, 70 milyonun kardeş olduğunu unutmayacağız. Hepimizin aynı milletin parçası olduğumuzu unutmayacağız. Bizi bölmek parçalamak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Türkiye'nin üzerinde oynanan oyunlara fırsat tanımayacağız. Alt kimlikti, üst kimlikti, o öyleydi, bu böyleydi diyenlere meydanı boş bırakmayacağız. Burada bir tek kimlik var, o da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Türk kimliğidir. Hepimiz bu kimliğin parçasıyız. Bunu içine sindirememiş olanlara öğreteceğiz. Bu konuda yanlış yapılmasına izin vermeyeceğiz. Bu noktada yanlış yapılırsa, Türkiye'nin büyük sıkıntıları olur. Biz burada bir milli devlet, ulus devlet olarak varız, bu kimlikle var olmaya devam edeceğiz. Herkesin bunu içine sindirmesi gerekir. Türkiye'de yapay kavgalar, kimlik kavgası, etnik ayrışma yaratanlara meydanı boş bırakmayacağız.''

Baykal, festivalde kendisine hediye edilen dutlardan yedi ve gazetecilere de ikram etti. Bu sırada bir vatandaş, elindeki Atatürk portresini Baykal'a imzalattı