BIST 10.657
DOLAR 32,10
EURO 34,90
ALTIN 2.428,15
HABER /  POLİTİKA

DTPli Türk için kendini sildi

DTP'li Ahmet Türk'ü Meclis'e sokacak plan Ankara'da tartışılıyor. AK Parti'den bir milletvekili kendini feda etmeye hazır

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk için yeniden seçilme formülü tartışılıyor. AK Parti içinde tepki de var, destek de...

TÜRK'Ü KURTARMAK İÇİN GÖNÜLLÜ OLDU

Kulislerde 'Siirt formülü' olarak dile getirilen tartışmayı ateşleyen Mardin milletvekili Mehmet Halit Demir'in, "Gerek olursa istifa ederim. " sözleri oldu.

Bu sözlere AK parti içinde Vahit Erdem ve Zekai Özcan'ın tepkili olduğu kulislere yansıdı. İNTERNETHABER'e konuşan Reha Çamuroğlu, "Milletle dalga geçiliyor" dedi. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Teknik olarak yeniden seçtirmek mümkün ama siyasi olarak ihtimali sıfır" dedi.

BY-PASS FORMÜLÜ
Kulislerde konuşulan, 'Siirt Formülü' olarak dile getirilse de aslında; Başbakan Erdoğan'ın seçilmesine yol açan formül Türk ve Tuğluk için uygulanamıyor. O formülde, Yüksek Seçim Kurulu seçimleri iptal etmişti. Ancak bugün böyle bir ihtimal yok. Ancak, bir seçim bölgesinde tüm sandalyelerin boşalması halinde, o seçim bölgesinde seçim yapılması mümkün. Bu durumda bir bölgede tüm vekillerin istifa etmesi ve bunun TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi halinde, yeniden seçim yapılması mümkün olacak. Bu seçimde aday olacak Türk ve Tuğluk da yeniden seçilerek, TBMM'ye gelecek. Ancak burada mahkemenin verdiği siyaset yapma yasağı da ayrı bir tartışma konusu olacak.

GÖNÜLLÜ ÇIKTI
Kulislerde konuşulan bu formüle gönüllü destek veren isimler de çıktı. Ak Parti Mardin milletvekili Mehmet Halit Demir, "Gerekirse istifa edebileceğini" açıkladı. Demir, "Biz koltuk sevdalısı değiliz.Önemli olan ülkenin geleceği ve halklar arası birlik beraberliktir. Bunun sağlanması için partimizin felsefine uygun bir formülün bulunması önemli. Bu formül benim istifa etmemse bunu hiçbir kayıt ve şart ortaya atmadan yerine getirmeye hazırım" dedi.

İNTERNETHABER'e konuşan Mehmet Halit Demir, "istifa edebileceğimi açıklamamdaki amaç; parti olarak ülkenin bu baskıcı zihniyetten çıkartılması, demokratikleşme için adım atmaktır. Partimden böyle bir talep ve teklif gelirse kayıtsız şartsız kabul ederim. Mardin'de yeniden seçim yaparız. Seçmenlerimiz Ahmet Türk'ü seçer veya seçmez. O seçmenin bileceği iştir. Yapılacak olası bir seçime bizde gireriz, Ahmet Türk de girer. Sonuca seçmen karar verir."dedi.

TEPKİLER VAR

Ak Parti içinde bazı milletvekilleri bu sözlere tepkili. Tepkilerini kulislerde dile getiren Vahit Erdem ve Zekai Özcan başta bir çok milletvekilinin yanı sıra, Ak Partili Reha Çamuroğlu, İNTERNETHABER'e konuştu. Çamuroğlu, "Durum bu noktalara geldiyse vahimdir. Türkiye için üzücüdür" dedi.

URAS KARIŞTIRDI
DTP'lilere açık destek veren ve BDP'ye katılmaya hazır olduğunu da açıklayan bağımsız milletvekili Ufuk Uras'ın; by-pass formülünün nasıl işleyebileceği konusunda çalışma yaptığı belirlendi. Bu amaçla Ak Parti'nin Kürt kökenli kurmayı Dengir Mir Mehmet Fırat, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ile bir araya gelen Uras'ın; by-pass formülünü hayata geçirmek için toplantı yaptığı kulislere yansıdı.

TÜRKİYE İLE DALGA GEÇİYORLAR
Reha Çamuroğlu, "Bir toplantı yapıp, bu konuyu masaya yatırdıklarına dair bilgiler alıyoruz. Bu formülü nasıl hayata geçirebiliriz, şeklinde masaya yatırmışlar. Durum bu noktaya geldiyse vahimdir, Türkiye için üzücüdür. Ahmet Türk açık olarak, 'İmralı'nın emriyle geri döndük' dedi. Türkiye Cumhuriyeti ile, vatandaşlarımızla dalga geçmeye kimin hakkı var? Anayasa Mahkemesi zaten bu bağlantı nedeniyle parti kapatma, milletvekilliği düşürme ve siyasi yasak kararı vermedi mi? 'İkinci partiye geçeriz, by-pass ile seçiliriz' demek, dalga geçmek değil de nedir?" diye tepki gösterdi.

KUZU: "İHTİMAL SIFIR"
Ufuk Uras ile by-Pass formülü toplantısı yapmadıklarını İNTERNETHABER'e açıklayan Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Ancak benimle telefonla konuştu. Bu formülün nasıl olabileceğini söyledi. Ben de bilgi verdim. bir toplantı olmadı ama ismi geçen diger arkadaşlarla da konuştuysa bilemem. Ama bana göre böyle bir formül mümkün görülmüyor. Uras'ın girişimi iyiniyetli bir çabadır. Ama ihtimal sıfır. Böyle bir formülün uygulanması için partimizin karar vermesi gerek. Yani bir bölgede tüm vekiller istifa edecek, bunu TBMM kabul edecek ve bu bölgede yasaklı arkadaşlar seçilecek. Bunu kime nasıl izah edebiliriz. Bana göre bunun ihtimali sıfırdır" dedi.