BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

DTPli Demirtaş Bulgaristanda

DTP, Bulgaristan'daki HÖH modeline özendi. Demirtaş bu ülkeye geçti.

Abone ol

DTP, Bulgaristan'daki Türk azınlığın siyasi temsilcisi olan Hak ve Özgürlükler Hareketi'ne (HÖH) akıl danışacak. Dün Sofya'ya giden DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, HÖH Genel Başkanı Ahmet Doğan'la görüşecek.

Demirtaş, Doğan'dan Türk azınlığın sorunlarını nasıl çözdükleri ve ülkenin 3. partisi konumuna nasıl geldikleri konusunda bilgi alacak. Önceki hafta yapılan kongrede genel başkan seçilen Nurettin Demirtaş, partisi hakkında açılan kapatma davası ve 'sahte çürük raporu aldığı' iddialarına rağmen çalışmalarını sürdürüyor.

Önceki gün Belçika'nın başkenti Brüksel'e giderek Avrupa Birliği (AB) üyesi parlamenterlerle görüşmeler yapan Demirtaş, dün Bulgaristan'a geçti. Demirtaş, önce başkent Sofya'daki Avrupa Sosyalist Partiler Toplantısı'na katılacak, ardından da HÖH lideri Ahmet Doğan'la bir araya gelecek. Demirtaş'ın ziyaretlerine DTP'nin Avrupa sorumlusu Faik Yağızay da katılacak.

Nurettin Demirtaş, DTP 2. Olağanüstü Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Kürt sorununu çözmesi için Bulgaristan'daki HÖH modelini önermişti.

Demirtaş, "Kürt sorununun çözümü için Bulgaristan'da Türk azınlığa uygulanan model örnek alınmalıdır. Bulgaristan'da yeni seçimler oldu. Jivkov, Türklere karşı imhayı ve inkârı dayatıyordu. Bu durum toplumsal çatışmaları körüklüyordu. Türk halkının hakları verilerek sorunlar barışçıl ve demokratik bir anayasa içinde çözüldü." diye konuşmuştu.