BIST 10.264
DOLAR 32,32
EURO 34,76
ALTIN 2.387,79
HABER /  POLİTİKA

DTPden yeni hamleler

DTP yol haritasında bazı rötuşlara gidiyor. Bu değişim partiyi nereye götürür?

Abone ol İNTERNETHABER- DTP'den farklı sinyaller geliyor. Söylem değişikliği göze çarpıyor. Klasik demeçlere "aykırı" cümleleler ekleniyor.

Yol haritasına mini rötuşlar yapılıyor. Güzergahtaki ana yola ara sokaklar ekleniyor. İşte bu beklenmedik sözler Ankara kulislerini dalgalandırıyor. Şimdi sorulan soru: Samimiyet mi taktik değişikliği mi?

Son çarpıcı örnek DTP'li Nezir Karabaş'tan. Bitlis milletvekili "Önümüzdeki süreçte partimizde Türk, Alevi, Laz ve Çerkez'i de görebilirsiniz" dedi. Evet yanlış duymadınız DTP'li vekil bunları söylüyor.

Karabaş'ın çıkışı bununla sınırlı değil. "İster Türk ister Kürt kim eziliyorsa onların yanındayız" diyor.. MHP'ye zeytin dalı uzatıyor. İki partinin tokalaştığını hatırlatıyor.

Peki nereden çıktı bu açılım? İşte bu noktada farklı iddialar var. Çünkü DTP hassas bir dönemden geçiyor. Bu çıkışı farklı bulanlar var..

DTP hakkında çeşitli görüşler sıralanıyor. Yaklaşan yerel seçimler. 22 Temmuz'da "arka bahçesini" oyları AK Parti'ye kaptırdı. Partinin "ana kalesi" Diyarbakır'ı ne pahasına olursa olsun elinde tutmak istiyorlar.

Bir diğer gerekçe de kapatma davası. Topun ağzında bulunan parti, çıkış yolu arıyor. Ayrıca son Diyarbakır'daki patlama partinin "prestijini" düşürdüğü görüşü hakim.

Halk nezdinde kaybolmaya başlayan itibarı, geri kazanma hamlesi olarak görenler de var. Çünkü AK Parti'nin seçim çalışmaları parti kurmaylarına kabus yaşatıyor.

Etnik temele dayalı kurulduğu için sürekli eleştirilen bir parti. Bu tepkiler sadece DTP karşıtlarından gelmiyor. Bizzat "aydınlar" bu işi yapıyor. Baskın Oran'ın DTP grubundaki sözleri unutulmuş değil. Kürt milliyetçiliğine dikkat çektiği konuşma salonda buz gibi hava estirmişti

İster samimi ister taktik icabı olsun. DTP farklı zeminleri yokluyor. 22 Temmuz sonrası farklı siyaset yollarına sapmak zorundalar. AK Parti ile rekabet onları zorladığı bir gerçek.. Aslında bu söylem DTP'nin siyasete yeni başladığının da resmidir. 18 yıldır aynı oy oranı ile "patinaj" yapan partide öz eleştiri zamanı geldi geçiyor bile..