BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.394,92
HABER /  POLİTİKA

DTP’li milletvekillerinin istifaları cepte

Kapatılma durumunda sine-i millete döneceklerini açıklayan DTP’liler istifa dilekçelerini hazırladı, ama durum o kadar basit değil

Abone ol

Anayasa Mahkemesi DTP'nin kapatılmasını yarın esastan görüşecek. Kapatılma durumunda sine-i millete dönme kararı alan milletvekilleri istifa dilekçelerini hazırladı. Ancak istifaların işleme konulması için Meclis'in çoğunluk oyuyla kabul vermesi gerekiyor.

TBMM’de 6 boş üyelik bulunuyor. DTP'li 21 milletvekili istifa eder, bağımsız milletvekili Ufuk Uras da onlara destek verirse, Meclis'teki boş koltuk sayısı 28'e çıkacak. Anayasaya göre, 28 milletvekilliğinin boşalması durumunda 3 ay içinde ara seçime gidilmesi gerekiyor. Ancak DTP’lilerin istifası hemen işleme konulamıyor. Anayasaya göre milletvekillerinin istifasının TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi gerekiyor.

MECLİS ONAYLAR MI?

Anayasanın 84'ncü maddesine göre istifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulunca kararlaştırılıyor. İstifaların kabulü Meclis’in çoğunluk oyuna bağlı. Ancak Meclis’in bu istifaları yürürlüğe koymasına pek imkan tanınmıyor.

TÜRK'TEN BASIN TOPLANTISI

DTP lideri Ahmet Türk ve Emine Ayna, Anayasa Mahkemesinde yarın görüşülmeye başlanacak kapatma davası ve son günlerde yaşanan olaylarla ilgili bugün saat 13.00'de basın toplantısı yapacak.