BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Dövme ile müzik yapılır mı?

Barkod şeklinde bir dövme ve bir robotik kola benzeyen elektronik aparat ile ilginç efektler, müzikler üretmek mümkün.

Abone ol

Moskova kökenli sanatçı Dmitry Morozov’un ilgi alanına müzik ve elektronik cihazlar giriyor. Morozov küçüklüğünden beri gitar çalışıyormuş ve iki tutkusunu, yani elektronik müzik ve mühendisliği birleştirmek istemiş. Bunun için de vücudundaki dövmelerden ilham almış.

Web sitesinde tonla ilginç ve uçuk projesini görebileceğiniz Morozov bu yaklaşımla tuhaf bir cihaza imza atmış. Photoshop’da hazırladığı barkod benzeri özel dövmesine, bir tarayıcı sensörü, elektrik motoru ve Nintendo Wiikumandasını birleştirip tasarladığı özel cihazı eklemiş. Cihaz koldaki dövme boyunca hareket ederek okuduğu çizgileri seslere çeviriyor. Wii kumandası da Morozov kolunu hareket ettirdikçe çıkan notanın tonunu ve şeklini değiştiriyor.

Aslında videoda göreceğiniz gibi ortaya çıkan şey alışık olduğumuz anlamda bir müzik parçasından çok siberpunkfilmleri için üretilmiş arka plan efektlerine benziyor. Ama Morozov’un özünde anlatmaya çalıştığı şey dövme gibi insan üzerine uygulanmış sanat kültürü ve teknolojinin nasıl birleştirilip bir adım öteye taşınabileceği. Sanatçı Rusya’da dövmelerin genelde suçlularla ve hapiste vakit geçirmekle ilişkilendirildiğini ve bundan rahatsız olduğu için insanların dikkatini farklı yöne çekecek bir şey denemek istediğini anlatıyor.

Vücuttaki dövmenin nasıl müziğe dönüştürüldüğü görmek için