BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Doradan AB tehditi!

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'den "Gümrük Birliği" tehditi!

Abone ol

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, “Türkiye'nin, Gümrük Birliği ek protokolüyle üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmemesi durumunda büyük sorunla karşılaşacağını” söyledi.

Bakoyanni, devlet televizyonu NET'e demecinde, Türk-Yunan ilişkileri ile Türkiye'nin AB üyeliği ve Kıbrıs konusuna değindi.

“AB'nin bazı kuralları bulunduğunu ve bu birliğe katılmayı arzu eden ülkelerin de bunlara uymak zorunda olduklarını” ifade eden Bakoyanni, “Avrupa'nın kendisine göre kuralları vardır ve varlığı bu kurallara dayanmaktadır. Türkiye'nin de bu kurallara uyacağını umarım. Çünkü bir yükümlülüğün altında imzan bulunduğu halde buna itiraz etmen mümkün değildir. Bu olmaz” dedi.

Protokol konusunun Türkiye'nin AB'ye karşı üstlendiği bir yükümlülük olduğunu savunan Bakoyanni, KKTC ile AB arasındaki ticaretin ise AB çerçevesinde ele alınacak bir tüzük konusu olduğunu söyledi. Bakoyanni, “Bu tüzüğün karara bağlanması için de aralarında Yunanistan ile Kıbrıs'ın (Rum) da bulunduğu tüm üye ülkeler tarafından onaylanması gerekir. Ancak bu konuda bir şey söylemek için henüz çok erken” dedi.

Bakoyanni, Türkiye'nin bu konudaki tavrının sürmesi durumunda Yunanistan'ın veto hakkını kullanıp kullanmayacağına ilişkin soruyu da ”Ben veto mantığına girmek istemiyorum. Ancak tüm seçenekler masanın üzerindedir. Ve diğer üye ülkeler için de bu böyle olacaktır” diye yanıtladı.

Türk-Yunan ilişkilerine de sorular üzerine değinen Bakoyanni, ”İki ülkenin aralarındaki sorunları diplomatik yöntemlerle çözümleyerek, barış içerisinde birlikte yaşayabileceğine inandığını” belirtti.

Bakoyanni, “Ege'de, Türkiye ile Yunanistan arasında 1975 yılından bu yana bazı sorunlar yaşanmaktadır. Ancak bu sorunların çözümüne yönelik çabalar diplomatik düzeyde sürdürülmelidir. Biz Yunanlılar, Türkiye ile birlikte yaşayabileceğimize inanıyoruz. Barışı, kalkınmayı ve daha iyi yarınları arzu eden iki halk olarak yaşayabiliriz” diye konuştu.

Kıbrıs sorununa da değinen Bakoyanni, sorunun çözümüne yönelik yeni girişimlerin, “Kıbrıs'ın (Rum) artık bir AB üyesi olduğu göz önünde bulundurularak, yeni AB gerçekleri temelinde olması” gerektiği şeklindeki Yunan görüşünü tekrarladı.