BIST 11.061
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.499,61
HABER /  DÜNYA

Dondurucu hava Rusyayı esir aldı

Moskova ve çevresinde eksi 30 dereceye kadar inen soğuk hava, hayatı olumsuz yönde etkiliyor.

Abone ol

Moskova İl Sağlık Müdürlüğü, gece boyunca donma tehlikesi geçiren 30 kişiyi hastanelere taşıdıklarını açıkladı.

Sibirya ve kuzey bölgelerde eksi 50 dereceye kadar düşen sıcaklıklar nedeni ile okullar tatil edildi. Bölgede soğuktan su boru hatları patladı.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma'da bulunan su boruları da soğuklara dayanamayarak patladı. Vladimir Jirinovski'nin liderliğini yaptığı Rusya Liberal Demokrat Partisi'nin oturduğu katın sular altında kaldığı görüntüsü ekranlara yansıdı. Tataristan Cumhuriyeti'nde okullar birkaç günlüğüne kapatıldı. Ulyanovsk kent yetkilileri de okulları kapatmak zorunda kaldı.

Moskova'da en büyük sıkıntıyı araba sahipleri çekiyor. Soğuk hava yüzünden arabalarını çalıştıramayan vatandaşlar metro başta olmakla diğer ulaşım araçlarıyla iş yerlerine gitmek zorunda kaldı. Ülkenin Sibirya, Ural ve kuzey bölgesinde havanın eksi 50'nin altında olduğu da gelen haberler arasında.

SOĞUK HAVAYI SEVENLER DE VAR

Yılbaşı gecesini iple çeken Rusya halkı, 31 Aralık gecesi ve daha sonraki tatil günlerinde havanın sıcaklıktan ziyade soğuk olmasından yana. Rusya Meteoroloji Dairesi'nden yapılan açıklamada, Moskova ve çevre bölgelerde hava durumunun hafta sonuna kadar eksi 25'e kadar ulaşacağı belirtildi. Soğuk havalar yüzünden önceki gün Moskova'da bir vatandaşın donarak öldüğü, üç kişinin de yaralandığı belirtildi.

1 Kasım'dan bu yana Moskova'da soğuk kış 16 kişinin ölmesine, 103 kişinin yaralanmasına yol açtı. Moskova Belediye yetkilileri, vatandaşlara zaruri olmadıkça sokağa çıkmayın çağrısı yapıyor. Belediye vatandaşlara ayrıca içkiliyken sokağa çıkmayın çağrısı da yapıyor. Belediye Sağlık Dairesi'nden yapılan açıklamada soğuk havada alkolün kalp rahatsızlığına neden olduğu belirtildi. Başhekim Dr.Aleksandr Çuçalin soğuk kış günlerinde sigara içilmemesini de önerdi. Çuçalin'e göre sigara soğuk havada nefes borusunu ciddi ekiliyor. Vatandaşların sağlıklı beslenmesini isteyen Çuçalin, "Soğuktan korunma için uygar dünyamızda kullanılan her şeyden istifade etmemiz lazım. Bol gıda alın, et, balık ve tere yağı tüketmek gerekir. A ve E vitaminler içeren meyve ve sebze yemek lazım." diye konuştu.

Moskova Acil Servis Sağlık Dairesi Başkanı Vladimir Korolyov, en fazla alkollü ve stres durumunda olan insanların donduğunu ifade etti. Korolyov otobüs duraklarında vatandaşların fazla durmamasını da önererek, "Kalın eldivenleri yeni moda ince eldivenlerle değişmeyin." uyarısında bulundu.