BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Fransada çarşaf yasaklanıyor

Le Figaro gazetesi, çarşafın bazı kamu binalarında yasaklanmasının gündemde olduğunu yazdı.

Abone ol

Fransa parlamentosunda çarşaf giyimi konusunda oluşturulan araştırma komisyonunun çalışmalarına değinilen haberde, hükümetin çarşafı tamamen yasaklamak yerine, sadece bazı kamu binalarında yasaklamakla yetinmek istediği bildirildi.

Gazete, hükümetin, geniş çaplı bir yasağın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden dönmesinden çekindiğini belirtti.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) meclis grup başkanı Jean-Francois Cope, gazeteye yazdığı makalede, "Bir kişinin kamu yerlerinde sürekli yüzünü gizlemesi, bireysel özgürlükler ifadesi değildir. Bu, kişinin kendini, başkalarını ve sosyal hayatı inkarıdır" ifadesini kullandı.

Cope, bununla birlikte, çarşafın ülke genelinde tamamen yasaklanmasının yasal zorluklar yaratacağına dikkati çekti.

Fransız gazetesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü ile ilgili maddesi yüzünden hükümetin çarşafı tamamen yasaklamaktan çekindiğini, bunun yerine sadece bazı kamu binalarında yasaklama yoluna gideceğini belirtti.

Gazete, yasağın, güvenlik nedeniyle sadece belediye binaları ve polis karakolları gibi yerlerle sınırlı kalabileceğini, üniversiteler, sokaklar ve toplu taşıma araçlarının bundan muaf tutulabileceğini bildirdi.

Fransız parlamentosunda çarşaf giyimi konusunda oluşturulan araştırma komisyonu, bugün içişleri, göç ve uyum ile çalışma bakanlarını dinledikten sonra, Temmuz ayından bu yana sürdürdüğü görüşmelerini tamamlayacak.

Komisyon, Ocak sonunda çalışmalarıyla ilgili hazırladığı raporu meclis ve senatoya sunacak.

Komisyonun sunacağı rapor, ülkede çarşafın yasaklanıp yasaklanmaması konusuna büyük ölçüde açıklık getirecek