BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,83
HABER /  POLİTİKA

Donald Trump'a Erdoğan uyarıları dengeli ol...

ABD basını yarın Beyaz Saray'da yapılacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump görüşmesine sayfalarında geniş yer ayırdı.

Abone ol

ABD basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump'la yapacağı görüşmeye geniş yer ayırdı. The Washington Post gazetesi görüşmenin Trump'ın başkanlığa geldikten sonra bir yabancı liderle yaptığı en zorlu görüşme olacağını öne sürdü.

The Washington Post gazeteyi, iki ülke arasında son dönemde yaşanan fikir ayrılıkları nedeniyle ‘Trump’ın bu zamana kadar bir yabancı liderle yaptığı en zor görüşme olarak niteledi. Gazete, Trump'ın Erdoğan'a karşı dengeli bir tutum izlemesi tavsiyesinde' bulundu.

Foreign Policy ise görüşmeden hemen önce Colin Kahl imzalı yayınlanan makalede, “ABD’nin Türkiye ile ilişkisi derin bir kriz sürecine girdi. Meselenin temelinde ABD’nin DEAŞ’a karşı Suriyeli Kürtlere destek vermesi yatıyor. Türkiye'nin YPG hakkındaki endişeleri anlaşılabilir ve geniş kesim tarafından kabul ediliyor” ifadesi kullanıldı. Gazete, Türkiye'nin endişelerine karşın, YPG'nin DEAŞ'a karşı savaşacak bir güce evrilmesinde Türkiye'nin Suriye'deki iç savaşın gelişiminde yaptığı bazı yanlış hesapların yol açtığını yazdı. 

'GARİP OLABİLİR'

The Los Angeles Times gazetesi ise ‘Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Washington ziyareti neden garip bir durum olabilir’ başlıklı haberinde Türkiye ile ABD arasında yaşanan sorunlara uzun bir yer ayırdı. Görüşmeden önce Beyaz Saray tarafından yapılan bilgilendirmede, Türkiye ile yaşanan tansiyona ilişkin hiçbir açıklama paylaşılmadığı belirtilirken, buna karşın Türkiye ve ABD’nin bazı önemli konularda çıkar çatışması yaşadığı aktarıldı. Haberde, “Trump, kendi askeri komutanlarını engellemeden Erdoğan’ı kendisine yakın tutmayı başarmalı” ifadesi kullanıldı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ABD'YE GİTTİ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çinin başkenti Pekin'de düzenlenen Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu kapsamındaki programını tamamlayarak ABD'ye gitti. Forum programı içinde yer alan çalışma yemeğine katılımının ardından, Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı’na geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Washington eyaletine gitmek üzere Çin'den ayrıldı.

Erdoğan’ı havalimanından Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Ali Murat Ersoy, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ve diğer yetkililer uğurladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ABD ziyaretinde eşi Emine Erdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık eşlik ediyor.