BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,56
ALTIN 2.492,03
HABER /  EKONOMİ

Faizde uçurum dönemi (Dolar kaç TL 15 Mayıs 2017)

Dolar bugün 3.55 TL'nin üzerinde. Dolar yorumlarına göre bugün Dolar/TL'de direnç noktası 3.60 TL. Öte yandan faiz piyasasındaki son gelişmeler de uzmanların gündeminde.

Abone ol

Bankalararası piyasada dolar/TL 3,55'in üzerinde seyrediyor.

Fed'in yılın kalanında hızlı faiz artırımları yapacağı endişelerini ortadan kaldıran ABD verileri ardından cuma günü yönünü aşağı çeviren dolar/TL yeni haftaya sakin başladı.

Bankalararası piyasada dolar/TL 3,55-3,56 bandında hareket ediyor. Euro da 3,90'ın üzerinde seyrediyor. Analistler teknik açıdan dolar/TL'de 3,5550 ve 3,5370 seviyelerinin destek, 3,6050'nin ise direnç olarak önce çıktığını belirtiyor.

ABD'de tüketici fiyatları yüzde 0.2 olarak gerçekleşti ve Fed'in önümüzdeki ay faizleri artırmasına olanak sağlayacak istikrarlı bir enflasyon sinyali verdi.

ABD'de perakende satışlar nisanda yüzde 0.4 ile beklentilerin altında artış kaydetti. Perakende satışların beklentilerin altında kalmasına karşılık tüketicilerin motorlu taşıt başta olmak üzere tüketim ürünü harcamalarını artırmalar ilk çeyrekte hız kaybeden ekonominin tekrar ivme kazanacağının ipucunu verdi.

Merkez Bankası dolar kuru tahmini geri çekildi!

ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ SONRASI DOLAR NE OLUR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın yarın yapacağı görüşmenin sonucu da piyasaların gündeminde. Vatan gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu Trump-Erdoğan görüşmesi sonrası dolar ne olur sorusuna bugünkü köşesinden yanıt verdi. Ağaoğlu'na göre, ABD'den Türkiye adına iyi haberler gelmezse Dolar/TL yükselişe geçer.

"Türkiye adına pozitif bazı kararların çıkması, NATO toplantısında da bunları destekleyen açıklamaların yapılmasının kurlar üzerinde aşırı olumlu bir etkisinin olmasını beklemem. Belki 3.5500-3.5650 bandına doğru yeniden bir hareket olabilir. Ancak bunu çok kalıcı olmasını sanmıyorum. Geçtiğimiz hafta Fransa başkanlık seçimlerinin ilk turundan kalan boşluk 3.6289-3.6398 arasında kadar kapandı. Sonrasında yeniden 3.57’li seviyelere dönüldü. Trump-Erdoğan zirvesinden Türkiye adına iyi haberler gelmezse henüz daha kapanmayan boşluğun da kapanması, hatta 3.6430-50 seviyesine kadar bir yükseliş ihtimali artacaktır. Bunda; bir yandan Haziran ayında Fed’den bir artış gelmesinin neredeyse tüm katılımcılarca “benimsenmesi” diğer yandan da bu benimsemeyle birlikte doların (Kolay izlenmesi ba’abından dolar endeksi DXY’ın) değer kazanması etkili olacaktır. Ancak bu yükselişlerin de; henüz daha Haziran toplantısına daha çok zaman olmasından dolayı çok da hızlı olmasını beklemiyorum.  "

FAİZDE UÇURUM DÖNEMİ

Habertürk gazetesi yazarı Abdurrahman Yıldırım, 'Faizde uçurum dönemi' başlıklı bugünkü yazısına dolarla kredi faizlerindeki düşüşe karşın Türk Lirası'yla kredi faizlerinde yükseliş yaşanmasına ilişkin detayları yazdı.

"Dolarla kredi faizi hızla düşüyor: % 2.7, Lirayla yükseliyor: % 15.2" diyen Yıldırım, durumu 'Faizde uçurum dönemi' olarak yorumladı. 

Yıldırım şunları yazdı:

"Küresel risk alma iştahı mayıs ayındaki genel satış eğilimine karşılık fena değil. Gelişmiş piyasalarda satışlar ağır basarken gelişmekte olan piyasalarda alımlar var. Bu nedenle MSCI Gelişmiş Borsalar geçen hafta yüzde 3 değer kaybederken MSCI Gelişen Borsalar uzun bir aradan sonra ilk kez bin puanı devirdi ve cuma kapanışta 1.002 puan oldu. Gelişen borsaların haftalık primi yüzde 2.3’ü buldu.

- İstanbul Borsası da, TürkiyeABD ilişkilerinde derin bozulmaya yol açacak gelişmelere karşılık, MSCI endeksine paralel seyir izledi. BİST 100’ün haftalık primi yüzde 1.1’de kalırken TL de yarım puanlık bir değer kaybına uğradı. Faizlerde ise 10-20 baz puan artışlar meydana geldi.

- Faizleri artıran ana etken kredilerdeki hızlı artış. Özellikle de bu artışın sadece TL üzerinden olması faizlerini artırıcı etki yapıyor. Geçen hafta da ticari kredi faizleri bankaların ağırlıklı ortalaması olarak yüzde 14.88’den yüzde 15.20’ye çıktı. Kredi faizlerindeki tırmanış tüketici kredilerinde de devam etti ve yüzde 15.45’e çıkıldı.

- Krediler rekor düzeye çıkarken bankalar TL kaynak yaratmakta zorlanıyor. Bu nedenle mevduat faizleri yükseliyor. Son olarak 5 Mayıs’la biten haftanın verileri açıklandı. En çok tercih edilen 3 aylık mevduata bankaların verdiği faizin ortalaması yüzde 12.12’ye çıktı. Altı aylıklar yüzde 13.45 ve bir yıllık mevduat faizleri de yüzde 13.68’e yükseldi.

- TL mevduat faizlerindeki bu artışa karşılık döviz mevduat faizlerinde hızlı bir gerileme yaşanıyor. Özellikle bankalar döviz kredisi vermede zorluk çekince dövizle mevduat toplamaktan da kaçınıyorlar. İki hafta önce dolar mevduatına bütün vadelerde ağırlıklı ortalama yüzde 1.26 faiz veren bankalar 5 Mayıs’la biten haftada faizi yüzde 1.15’e çektiler. Euro mevduatın faizini de 2.61’den 2.46’ya düşürdüler.