BIST 9.488
DOLAR 32,50
EURO 34,72
ALTIN 2.499,35
HABER /  GÜNCEL

Don nasıl önlenir meteoroloji don alarmı verdi çiçekleri koruma yöntemi

Meteoroloji pazar ve pazartesi günü için don uyarısı verdi, don olayını önlemek ve ağaçların çiçeklerini korumak için farklı yöntemler bulunuyor.

Abone ol

Bahar geldi diye sevinirken Mart yine martlığını yapacak. Meteoroloji İşleri Müdürlüğü şube müdürü Ahmet Uçar'dan arka arkaya 'dondurucu havaya' ilişkin uyarılar geliyor. Meteorolojinin tahminlerine göre pazar gününden itibaren Türkiye soğuk havanın etkisine girecek. Erken açan erik çiçeklerinin donma ihtimali çok yüksek. Peki don durumuna karşı ne yapmak gerekiyor? 

Tarım ürünlerini don olayından korumak için çok çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.

Atmosfere giden radyasyonun durdurulması: Havaya su buharı püskürtülerek yapay bulut oluşumu (sis) ile atmosfere giden radyasyon engellenir ve sıcaklığın düşmemesi sağlanır.

Kumlama: Her yıl ince bir kum tabakasının don riskli alanlara serilir. İnce kum aynı zamanda buharlaşmayı (kendi bünyesindeki su miktarı çok az olduğundan) en alt seviyeye indirir.

Isı yalıtımı: Bu yöntem ile ürünlerin üstü toksik olmayan protein köpükleri ile kaplanır.

Çiçeklenmeyi geciktirme: İlkbaharda meydana gelen son don olaylarının çok sık görüldüğü yerlerde, meyve ağaçlarının çiçeklenme devresinde don olayından fazla zarar görülmemesi için çiçeklenmenin geciktirilmesi amacıyla ağaç dipleri 1 m çapında açılarak kar veya buz kalıpları konulur.

Zorlanmış hasat: Don veya donma sıcaklıkları ile ilgili bir tahmin önceden kullanıcılara ulaştırılmış ise, bölgedeki çiftçilerin olgun meyveleri, sebzeleri ve diğer ürünleri acil olarak toplarlar

Havanın karıştırılması: Üst seviyelerdeki daha sıcak hava ile aşağıdaki daha soğuk havanın karıştırılmasıyla don zararı en aza indirilebilir.

Direk hava ve bitki ısıtması: Radyasyon yoluyla yeryüzünden atmosfere giden ısı kaybını engellemek için uygun ısıtma ekipmanları kullanılır veya küçük ateşler yakılır.


Su uygulaması: Don olayını önlemede bir yöntem olan üstten sulama veya yağmurlamanın belirgin bir yararı vardır ve dikkate değer bir öneme sahiptir. Bu yöntem sadece üzerindeki buz yükünü taşıyabilecek bitkilerde uygulanabilir.

Toprak işleme ve idaresi: Don zararlarını en aza indirebilmek için; toprak nemli, yabancı otları temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olmalıdır.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Yarın geliyor Meteoroloji açıkladı pazartesi kadar herşeyi donduracak!
Foto Galeri Yarın geliyor Meteoroloji açıkladı pazartesi kadar herşeyi donduracak! Galeriye Gözat