BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,77
ALTIN 2.397,20
HABER /  GÜNCEL

Domuz gribi aşısı 3 hafta sonra

Sağlık Bakanı Akdağ salgının kapıda olduğunu belirterek Ekim'in 3. haftasında domuz gribi aşısının geleceğini açıkladı

Abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 35-40 milyon doz domuz gribi aşısı almayı planladıklarını, aşısının ilk partisinin Ekim ayının 3. haftasında Türkiye'ye getirileceğini söyledi.

AŞI GELECEK ANCAK RUHSAT ALMASINI BEKLİYORUZ

Sağlık çalışanları başta olmak üzere bütün risk gruplarına, stratejik çalışma alanlarında görev yapanlara, çocuklar ve gençlere aşı yapılacağını söyleyen Akdağ, şunları söyledi:  "Bunlar Dünya Sağlık Örgütü'nün de öncelikle belirlediği risk grupları.. Biz aşıyı tahmin ediyorum ekim ayının 3. haftasında aşının ilk partisini Türkiye'ye getirmiş olacağız. Ancak bu aşıların uluslararası anlamda ruhsat almasını bekliyoruz. Özellikle Avrupa Hastalık Kontrol Merkezinden ruhsat almaları gerekiyor. Ön yeterlilik diyebileceğimiz veya ön görüş olarak uygunluk belgelerini aldılar ama kesin ruhsatı da almaları gerekiyor. Bizim ülkemizde de ruhsatlandırma süreci bir taraftan gidiyor. Aşı açısından bu bir yarış yani. Domuz gribi aşısının mevsime yetiştirilmesi açısından bir yarışa benzetilebilir. Biz de Sağlık Bakanlığı olarak üstümüze düşeni yapıyoruz.''

Aşının öncelikle uygulanacağı gruplar arasında sağlık çalışanları ve hamileler bulunuyor. Akdağ, aşının hacı adaylarına da yetiştirilmesinin planlandığını belirterek, "Aşı yetişirse yaparak göndereceğiz" dedi.

Sağlık Bakanı salgının şu an mevcut olmadığına ancak kapıda olduğuna da dikkat çekti..

OKULLARDA KAMPANYA YÜRÜTÜLECEK


Domuz gribine karşı okullarda önlem alınıp alınmayacağı sorusuna karşılık, Akdağ, Milli Eğitim Bakanlığı ile çok kapsamlı bir çalışmayı belirli bir noktaya getirdiklerini belirtti. Akdağ, ''Okullarda öğretmenlerimize eğitim veriyoruz, vereceğiz. Çocuklarımıza yönelik belli malzemeler hazırlıyoruz. CD'ler, broşürler, afişler... Bu şekilde geniş bir eğitim kampanyasını, farkındalık artırma kampanyasını okullarımızda yürüteceğiz'' dedi.

Salgın halinde okulların tatil edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine de Akdağ, bunun belli şartlar dahilinde, belli bölgelerde yapılabileceğini kaydetti. Akdağ, ''Aslında şu günlerde konuşacağımız en önemli şey, kapıdaki salgına karşı nasıl korunacağımız. Ellerimizi yıkamayı bu dönemde anlatacağız. Bütün iletişim çabalarımızı nasıl korunacağımız üzerine bina ediyoruz ama yarın bir salgın başladığı zaman, ikinci basamak iletişim kampanyasına geçeceğiz. Bu işin iletişim boyutu çok önemli'' diye konuştu.