BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Hala böyle valiler de varmış!

Vali yeni makam aracı yerine ikinci el otomobili tercih etti. "Devletin parası israf olmasın, halka harcansın" dedi.

Abone ol

Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, yeni makam aracı yerine ikinci el otomobili tercih etti. "Devletin parası israf olmasın, halka harcansın" diyen Vali Kılıçlar, kullanılmayacak hale gelen eski model Mercedes marka makam aracını ikinci el Mercedes marka makam otomobili ile değiştirdi.

Kriz döneminde sıfır kilometre makam aracı yerine kullanılmış 4 yaşındaki bir otomobili tercih eden Vali, böylelikle 112 bin Euro'nun Eskişehirlilere harcanması için devletin kasasında kalmasını sağladı.

Dokuz ay önce Mardin'den Eskişehir'e atanan Vali Kılıçlar, tarihi, turistik yerler ile devlet kurumlarında halkın işinin en kısa sürede yapılması konusunda yaptığı çalışmalarla adından söz ettirmeye başladı. Vatandaşlar tarafından bir dönem Eskişehir'de de görev yapan, kişiliği ve idarecilik yönüyle takdir toplayan ve "halkın valisi" olarak bilinen merhum Vali Recep Yazıcıoğlu'na da benzetilen Kılıçlar, şimdi de herkes örnek olabilecek bir çalışmaya imza attı.
İl Özel İdaresi Vali Kılıçlara eskidiği için kullanılamayacak hale gelen makam otomobilinin yerine son model makam aracı almak istedi. İl Özel İdaresi, aldığı kararın akabinde, yan kuruluşu olan bir şirket üzerinden Vali Kılıçlar için 182 Bin Euro'ya sıfır kilometre Mercedes marka makam otomobilini alma çalışma başlattı. Ancak, sıfır kilometre Mercedes marka lüks makam aracına Vali Kılıçlar'dan ret cevabı geldi. Vali Kılıçlar, dönemin kriz dönemi olduğunu belirterek, yüksek fiyat ödenerek son model bir araç alınmasını istemedi. "Devletin parası israf olmasın, halka harcansın" diyerek sıfır yerine ikinci el Mercedes marka makam otomobili alınmasını istedi.

Bunun üzerine Kılıçlar'ın onayı ile 0 kilometresi 182 bin Euro Mercedes marka otomobil yerine, aynı modelin 2006 modeli tercih edildi. Böylelikle, aynı otomobil 3'de bir fiyatına 72 bin Euro ödenerek alındı ve valiye makam aracı olarak tahsis edildi. Kılıçlar, artık makam aracı olarak ikinci el, siyah renkli Mercedes marka otomobili kullanıyor. Yaptığı hareketle herkesin takdirini kazanan Kılıçlar, Eskişehirliler tarafından "Vali baba" olarak tanınmaya başladı.

Vali Kılıçlar, devletin bir kuruşunun dahi hesaplı ve bilinçli harcanması gerektiğini ve bu doğrultuda hareket ettiğini söyledi. Devletin temsilcisi olarak bir makamı temsil ettiğini, ancak 182 Euro'luk sıfır kilometre makam aracına binmenin kendisine çok lüks geldiğini ve vicdanen rahatsız edeceğini düşündüğünü belirten Vali Kılıçlar, "Devletin ve milletin parasını israf etmek doğru değil." dedi.
İkinci el bir makam arabasının bile kendisine fazla geldiğini dile getiren Kılıçlar, "Sonuçta bir ilde devleti temsil ediyorsunuz. Makamı temsil eden bir durumun az da olsa olması gerekiyor. Bu devletin parası. Devlette millet alıyor. O nedenle parayı harcarken halkı unutmamak gerekir." diye konuştu.
Parayı bu tür işlere fazlasıyla harcamak yerine daha çok halk ve bulunduğu il için harcamak gerektiğinin altını çizen Kılıçlar, "Ben de bunu düşünerek, sıfır kilometre makam aracı alıp binmek yerine ikinci elini tercih ettim. Halkın parasıyla lüks yaşamak doğru değil. Bunları dikkate alarak İl Özel İdaresi'nin sunduğu sıfır kilometre 182 bin Euro değerindeki aracın alınması teklifini geri çevirdim, onaylamadım." ifadesini kullandı. Kılıçlar, sıfır kilometre yerine ikinci el makam aracına bindiği için vicdanen rahat olduğunu kaydetti