BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İstanbul Devlet Tiyatrosunda 20 oyun var!

İstanbul Devlet Tiyatrosu perdelerini açtı. Bu sezon İstanbullular'ın karşısına tam 20 oyunla çıkacaklar.

Abone ol

İstanbul Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni ve Müdürü Şakir Gürzumar, 2009-2010 sezonunda çocuk oyunlarıyla birlikte 20 yeni oyunu sahneye koyacaklarını söyledi.

İstanbul Devlet Tiyatrosunca, 2009-2010 tiyatro sezonunda sahnelenecek oyunların tanıtımı için Cevahir Sahnesi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Gürzumar, burada yaptığı konuşmada, devlet tiyatrolarının bu yıl 60. yılını kutladığını belirterek, devlet tiyatrolarının 60 yıldır giderek büyüyen bir kuruluş olduğunu kaydetti.

Devlet tiyatrolarının 14 ilde 35 sahnede görev yaptığını bildiren Gürzumar, bunun en büyük parçasını Ankara Devlet Tiyatroları'ndan sonra İstanbul Devlet Tiyatroları'nın oluşturduğunu dile getirdi.

Devlet tiyatrolarının Türk tiyatrosunun dinamiği olduğunu anlatan Gürzumar, bu dinamiği bütün Türkiye'ye yaydığını ve diğer tiyatrolara kulvar açtığını belirtti.

İstanbul Devlet Tiyatroları'nın bir sahne problemiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Gürzumar, şunları söyledi:

''AKM'nin kapatılmasıyla birlikte 3 sahne birden kaybettik. Aynı zamanda Taksim sahnesinin kapatılmasıyla bu sayı 4'e çıktı. Bu 4 sahne kaybı bir anda Devlet Tiyatroları İstanbul'da çalışmıyor gibi bir izlenim uyandırdı. Bu 4 sahnenin kapatılmasından sonra, acilen kiralamalarla, oyunlarımızı oynamaya çalışıyoruz. Ancak bu yıl sahne sayısını 8'e çıkarttık. Bunu sahne seçimini, çalışmalarını ilin belli bölgelerine kaydırarak yaptık. Bu yönde de önemli sahneler elde ettik. Şu anda bana AKM'nin durumunun ne olduğunu sormayın, bilmiyorum. Bunu sayın Bakana sorun.''

Devlet tiyatrolarının bir marka olduğunu anlatan Gürzumar, önemli olanın bu markanın içini boş bırakmamak ve doldurmak olduğunu belirtti.

İstanbul Devlet Tiyatroları'nın, geçtiğimiz yıllara göre sahne kapanmalarından ötürü bir parça düşüşe geçtiğini dile getiren Gürzumar, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu anlamda bütün sanatçı arkadaşlarımla birlikte çalışmalara başladık. Sanatçı arkadaşlarımız gereğinin üstünde bize destek veriyorlar. Çalışma yöntemlerimizi belirledik. Bu yöntemlerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Repertuvarların seçimi çok önemli. Bu açıdan güzel çalışmalar yaptık. Aralık ayı gibi 2010'da sahnelenecek oyunları açıklayacağız. Ayrıca turnelere ağırlık vereceğiz. Sahneleri uygun yerlerde oyunlarımız sahnelenecek. Bugün perdelerimizi açtık. Bu dönem çocuk oyunlarıyla birlikte 20 yeni oyun sahneye koyacağız. Daha önce sahnelenen bazı oyunlar da devam edecek.''

Toplantıya yeni sahnelenecek oyunların yönetmenleri de katıldı.