BIST 10.234
DOLAR 32,30
EURO 34,79
ALTIN 2.413,20
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Domain adreslerinde Rus hamlesi

Rusya'da Latin alfabesi yerine Kiril alfabesiyle .РФ uzantılı domaini kullanılmaya başladı.

Abone ol

Rusya'da Latin alfabesi yerine Kiril alfabesiyle .РФ (kiril alfabesinde .rf Rusya Federasyonu anlamına gelen) uzantılı domaini kullanılmaya başladı.

Ulusal Domain Kordinasyon Sözcüsü Maria Monkina basına yaptığı açıklamada Russia.rf web-adresinin ilk Kirilce web adresi olduğunu duyurdu. Monkina kirilce .rf uzantılı domainlerin Ulusal Domain Kordinasyon Merkezi tarafından yönetileceğini belirterek, "Daha sonra ise Kirillce domain yönetim ilgili devlet organlarına teslim edilecek" diye konuştu.

Devlet organları ve ticari marka sahiplerine Kiril alfabeli domain kaydetmelerine öncelik tanındığını anlatan Monkina, devlet ihtiyaçları için alan adlarının kaydının ücretsiz gerçekleştirileceğini ifade etti. Marka sahipleri için ise domain kayıtların fiyatları şirketten şirkete değiştiğini ve fiyatların bin 150'den (40 dolar) 10 bin ruble (yaklaşık 350 dolar) arasında olabileceğini kaydetti. Temmuz ayında fiyatlar .ru uzantılı domainler için belirlenen miktarla eşitlenecek.

Diğer şirket ve bireylerin Kirilce domain içi 20 Nisan 2010 itibaren kayıt için başvurabileceğini ifade eden sözcü, Kiril alfabeli domain uzantılarının kullanımının da 2010 itibariyle mümkün olacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in talebi doğrultusunda .rf uzantısı Kasım 2008 tarihinde İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu(ICANN) tarafından onaylanmıştı.

Son birkaç yıldır Rusça internet kullanıcıların sayısı önemli ölçüde büyüdü. 2004 yılında Global Reach kurumu tarafından yapılan bir ankete göre sadece 22 milyon Rus'un internet kullandığı tespit edilmişti. Rus Ağ Bilgi Merkezi tarafından yapılan araştırmada ise 2008 yılının verilerine göre bu sayısı 34 milyona ulaştı. Dünya internet istatistik bilgilerine göre şu anda Rusya'da 45 milyona yakın internet kullanıcısı bulunuyor.