BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,92
ALTIN 2.432,44
HABER /  GÜNCEL

Dolu çiftçileri vurdu

Bursa’da yaklaşık on dakika boyunca etkili olan dolu yağışı ovadaki bütün meyve bahçelerine büyük zarar verdi. <br/>Bursa’da yaklaşık on dak...

Abone ol

Bursa’da yaklaşık on dakika boyunca etkili olan dolu yağışı ovadaki bütün meyve bahçelerine büyük zarar verdi.
Bursa’da yaklaşık on dakika boyunca etkili olan dolu yağışı meyve bahçelerine büyük zarar verdi. Kısa sürede etkili olan dolu meyve bahçelerindeki ürünlerin dökülmesine neden oldu. Ürünlerini toplamaya hazırlanan çiftçiler gördükleri manzara karşısında şoke oldu. Gürsu’ya bağlı bağlı Ağaköy, Cambazlar ve Kazıklı köyündeki çiftçiler dolu yağışı nedeniyle kaybettikleri ürünlerinin üzüntüsünü yaşıyor. Dolu yağışı özellikle şeftali ve armut bahçelerinde ürünlerin zarar görmesine neden oldu. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, "Etkili olan yağmur ve dolu tarım alanlarına büyük zarar verdi. Yaklaşık 5 bin dönüm gibi bir alanda zarar meydana geldi. Özellikle meyve bahçelerinde ciddi zararlar var. Bu bahçelerde zarar yüzde 60’lar civarında. Bu doğal afetler her geçen gün çiftçiyi daha da içinden çakılamaz bir hale götürüyor. Çiftçilerimizi sıkıntılı günler bekliyor” dedi.
Osmangazi’de zararın yüzde 50’nin üzerine çıktığını belirten Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar, “Çiftçinin şuan için yapabilecek bir şeyi yok. Bundan sonra yetkilileri el atması gerekiyor. Çiftçinin borçlarının yeniden yapılandırıp ertelenmesi gerekiyor. Biz yetkililerden bu durumu değerlendirmelerini ve çiftçimize bir soluk aldırmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Profesyonelce yetiştirdiklerini ürünlerini ihraç ederek dünya sofralarını süsleyen çiftçiler dertli. Şimdi kara kara ne yapacağını düşünüyor. Meyvelerine sigorta yaptıranların çiftçi sayısının az olmasından dolayı da toplam zararın ürkütücü boyutlara ulaşmasından korkuluyor.
(İHA)