BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,89
ALTIN 2.433,79
HABER /  GÜNCEL

Müze değil ev

Giresun’un Dereli ilçesine bağlı Yuva köyünde köylüler tarafından oluşturulan eski tarım aletleri ve eşyaların sergilendiği köy müzesi büyük...

Abone ol

Giresun’un Dereli ilçesine bağlı Yuva köyünde köylüler tarafından oluşturulan eski tarım aletleri ve eşyaların sergilendiği köy müzesi büyük ilgi görüyor.
Yuva köyünde, köy sakinleri tarafından oluşturulan müzeyi andıran ev, köyün tarihine, geleneklerine ve kültürüne de ışık tutuyor.
Giresun’un Dereli ilçesine bağlı ve bir yayla olan Yuva köyünde yaşayan Cemil Bektaş, atalarından kalma en az 100 yıllık antikaları evinde sergiliyor. Cemil Bektaş kendi imkanlarıyla aile büyüklerinden kalan antika eşyaları müzeye dönüştürdüğü evinde teşhir ediyor. Bektaş “Aile büyüklerimden kalan bu antika eserleri gün yüzüne çıkarmak istedim. Bu şekilde yeni kuşak tarihini tanıyacak. Antika eşyalar arasında tarım aletlerinden tutunda evlerde kullanılan bütün araç ve gereçleri görmek mümkün. Doğal bir güzelliğe sahip olan köyümüze gelenlerin köyümüz tarihi ilende bilgi edinmesini istiyorum. Çoğu aile büyüklerimden kalan eşyalar olsa da katkı sağlamak için köy sakinlerimizden eşya getirenlerde oluyor” dedi.
Yuva Köyü Güzelleştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Erhan ise “Çok eski bir tarihe sahip olan köyümüzde, köy sakinleri tarafından oluşturulan adeta müze, köyün tarihine, geleneklerine ve kültürüne de ışık tutuyor. Günümüzde göç nedeniyle araziler bakımsız kalsa da geçmiş yıllarda tarım tek geçim kaynağımızdı. Köyümüzde arpa, buğday başta olmak üzere mısır gibi tarım ürünleri yetiştirilirdi. İşte bu tarım yapıldığı dönemlerden kalan tarım aletleri,evlerde kullanılan eşyalar evlerin dış cephelerinde sergilenerek adeta Açıkhava müzesine dönüştürüldü.Köyümüzde bu şekilde üç tane Açıkhava müzesi oluştu. Köyümüzden geçenler veya köyümüze gelenlerin oldukça ilgisini çekiyor.İlerleyen zaman içerisinde köyümüz adına daha kapsamlı bir açık hava müzesi düşünülmektedir” diye konuştu.
(İHA)