BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Dolar neden yükseldi?

Cuma günü piyasalar için tam bir kabustu. Borsa tepe teklak oldu. Dolar tavan yaptı. Peki ya altın?

Abone ol

Bir hafta önce 1.3240’larda olan dolar dün 1.4210’a kadar çıkınca, haftalık devalüasyon yüzde 6.46’yı buldu. Bu durum piyasalarda müdahale beklentisi oluşturdu, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Gelişmeleri yakından takip ediyoruz" mesajı verdi.

Yabancılar 4 milyar götürdü

Borsa ve hissede satışa geçen yabancı yatırımcı 5 günde yaklaşık 4 milyar dolarlık çıkış yaptı. Dolardaki yükselişi tetikleyen nedenler şöyle:

Enflasyondaki artış trendi
Siyasi riskin arttığı kuşkusu
Yabancı bankaların 'pozisyon azaltın' raporları
Bankaları artan döviz açıklarını kapatması

Cumhuriyet altını 235 YTL’yi gördü

ALTIN fiyatlarındaki yükseliş dün de sürerken, Cumhuriyet altını son çeyrek yüzyılın en yüksek düzeyi olan 235 YTL’den işlem gördü. Böylece yılbaşından bugüne Cumhuriyet altınının getirisi yüzde 56’ya ulaştı. Uluslararası piyasada önceki güne göre gerileyen altının ons fiyatı ise 716 dolar oldu.

Türkiye'nin getirisi ve riski arasındaki dengenin bozulması, piyasalarda panik havası estirdi. Piyasalar uzun bir aradan bu yana en türbülanslı gününü yaşadı. Dolardaki artış bir nevi devalüasyon olarak nitelendirildi. YTL karşısında dolar yüzde 3.6, euro da yüzde 4.6 değer kazandı.
Yerli ve yabancı bankalardan dolara yoğun talep olurken, hafta boyunca yaklaşık 2.5 - 3 milyar dolarlık döviz alımı yapıldı. Merkez Bankası'nın gelişmeleri yakından takip ettiğini açıklaması da piyasaları sakinleştirmedi.

'Yabancı çıkışı sürer'

Deutsche Bank, yabancı yatırımcının Türkiye'den çıkışının bir süre daha devam edebileceğini öngördü. Bankanın analizinde enflasyon, para politikası, iç ve dış siyasi iklimdeki değişimlerin piyasaları etkilemeye devam ettiği kaydedildi. Analizde, sosyal güvenlik reformunun, orta vadeli istikrar açısından önemli olduğu da vurgulandı.

Kaynak: www.hurriyet.com.tr