BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.425,40
HABER /  POLİTİKA

Dokunulmazlıklar için son karar Meclis'te kritik oylama

Dokunulmazlıkların kaldırılması için AK Parti, CHP, MHP, HDP son kararını verdi. Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılması için oylama görüşmeleri başladı. Gizli oylama kararı nedeniyle kulislerde AK Parti fire verir mi tartışmaları yaşanıyor.

Abone ol

Meclis'te fezlekesi bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili olan ve Komisyon görüşmeleri sırasında vekiller arasında kavgalara neden olan Anayasa değişikliği teklifi bugün Meclis genel kurulu gündemine alındı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "AK Parti, 316 vekiliyle beraber firesiz, Başbakanından vekiline, genel başkan yardımcısından, MKYK üyesine kadar oylamaya eksiksiz olarak katılacak" dedi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına hayır oyu vereceğini belirten HDP de Meclis görüşmelerine katılacak.

Meclis'teki grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de dokunulmazlık görüşmelerinde tam kadro yer alacaklarını söyledi ve konunun Cuma günü bitmesi gerektiğini ifade etti.

AK PARTİ'DE FİRE OLUR MU?

Anayasa değişikliği ile ilgili maddeler konusunda partiler grup kararı almıyor. Oylama gizli usulle de yapılacağı için partilerin liderlerinin kamuoyuna yansıttıkları görüşler her seferinde sandıklarda karşılığını bulamayabiliyor ve fireler yaşanabiliyor.

Meclis'te dosyası bulunan AK Parti'li vekillerden de gizli oylama sırasında fire gelebileceği konuşuluyor.

KAÇ MİLLETVEKİLİ İÇİN KAÇ DOSYA VAR? 

Meclis’e gelen dokunulmazlık dosyasının sayısı 667.

En fazla dosya ise 405 ile HDP’ye ait. Aralarında partinin eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu pek çok HDP’li milletvekili için dosyalar Meclis’e gelmiş durumda.
HDP’yi, 192 dosya ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 46 dosya ile AK Parti, 20 dosya ile MHP takip ediyor.

dokunulmazlıklar kalktı mı

Bağımsız Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka’nın da 5 dosyası bulunuyor.

Hakkında dosya düzenlenen toplam 138 milletvekili bulunuyor.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI TEKLİF EDİLİN DEĞİŞİKLİK NE? 

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişiklik teklifini AK Parti getirmiş, teklif komisyondaki tekmeli ve yumruklu tartışmalardan sonra 2 Mayıs gecesi kabul edilerek Genel Kurul’a gönderilmişti.

"Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz." Geçici olarak askıya alınması teklif edilen Anayasa'nın 83. maddesi.

Bu değişikliğe göre, değişikliğin kabul edildiği tarihte Meclis’te dosyası bulunan milletvekilleri için Anayasa'nın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. Maddesi uygulanmayacak.

Ancak AK Parti’nin teklifi, geçici bir madde ile bu uygulamayı geçici olarak askıya alıyor. Geçici madde olması nedeniyle bu Anayasa değişikliği bir kereliğine yürürlükte kalacak ve kalıcı olmayacak.

Anayasa’da geçici olsa da bir maddede değişiklik yapılabilmesi için iki ayrı oturumda iki ayrı oylama yapılması gerekiyor. Bu iki oylamanın birbirine etkisi bulunmuyor.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI OYLAMA NASIL YAPILACAK?

Bugün ilk oylama gerçekleşirse, bir sonraki oylamanın da 20 Mayıs Cuma günü gerçekleşmesi planlanıyor.

Ancak CHP'nin ikinci tur oylamanın Pazartesi gününe alınması için bugün Meclis'e teklif verme konusunu değerlendirdiği belirtiliyor.

Birinci ve ikinci tur oylamalar arasında en az 48 saat olması gerekiyor.

İlk tur oylamada salt çoğunluğun, yani oturuma katılanların yarısından bir fazlasının oyu yeterli olacak. Ancak bu teklifin kabul edildiği anlamına gelmiyor.

Nihai sonuç ikinci turda yapılacak olan oylamada belli olacak. Buna göre, değişikliğin referanduma gidilmeden kabul edilmesi için 367 oy gerekli.

Değişiklik önerisinin referanduma gitmesi için ise en az 330 oy çıkması gerekiyor.

TBMM'de Meclis Başkanı İsmail Kahraman dışında AKP'nin 316, CHP'nin 133, MHP'nin 40, HDP'nin ise 59 milletvekili bulunuyor.